Magnus Ericsson blir SBMI:s omvalda ordförande

Magnus Ericsson SBMI. Foto: SWEROCK

Branschorganisationen Sveriges Bergmaterialindustri, SBMI, hade nyligen årsstämma och valde ordförande. Sittande Magnus Ericsson, biträdande regionchef på Swerock, blir omvald och sitter kvar i ytterligare ett år.

SBMI är branschorganisationen för producenter och leverantörer av bergmaterial, samt företag i branschen med anknytning till bergmaterial. I organisationen finns mer än 180 medlemsföretag, som driver gemensamma branschfrågor. För Magnus Ericsson väntar nu ännu ett år på ordförandeposten.

– Bergmaterial är en av Sveriges största industriprodukter och det gör att vår omställning är viktig för en hållbar samhällsutveckling. Samtidigt har våra produkter en samhällsviktig funktion för att säkerställa fungerande infrastruktur i form av vägar, järnvägar, hamnar och flygplatser, säger Magnus Ericsson.

Den årliga stämman följdes av en branschdag där Mårten Sohlman, vd för SBMI, tillsammans med Caroline Szyber, rådgivare inom samhällsbyggnadsfrågor, ledde dagen som hade stort fokus på hållbarhet med talare från hela branschen. En av frågorna som diskuterades under dagen var hur branschen ska lyckas med omställningen. Det krävs en rad insatser. Magnus pekar på tre tydliga förutsättningar – teknikutveckling, utbyggnad av elnätet och förenklade regler för återanvändning av material.

– Ett tekniksprång behöver ske och det är på gång. Samtidigt är det helt avgörande med en
tryggad elkapacitet för att vår bransch ska lyckas halvera sin klimatpåverkan till 2030, säger Magnus och fortsätter:

– Miljöprövningsprocessen för råvaruförsörjning i Sverige måste förenklas och förkortas, bli mer flexibel, effektiv, och förutsebar för att göra samhällsutvecklingen möjlig, resurseffektiv samt för att främja den omställning vi står inför.

En annan av branschens viktigaste frågor är utsläpp från tunga transporter.

– Vi behöver täkter som ligger nära användningsområdet för att minska transporterna. Återvinning och brytning av jungfruligt material behöver också ske på samma plats, för att vi ska kunna samordna maskiner och produktion. På grund av de många utdragna tillståndsprocesserna har vi idag inte tillräckligt med täkter för att täcka det behovet, avslutar Magnus.

Magnus har arbetat på Swerock i många år och har varit i rollen som biträdande regionchef i mellersta sedan 2018.