Scania introducerar en smartare instrumentbräda

Nya elsystemsarkitektur, gemensam för både lastbilar och bussar, möjliggör smartare och snabbare kommunikation med högre säkerhet och uppfyller givetvis de nya EU-kraven. Bild: Scania

Nästa år startar Scania introduktionen av en ny digital instrumentbräda för både lastbilar och bussar. 

Instrumentbrädan kommer att ha en modulär elektronisk arkitektur och kommer att erbjuda nya säkerhetssystem.

Smart Dash är namnet Scania har gett den nya smarta instrumentbrädan. Detta är ett viktigt inslag när det kommer till lansering av nya digitala tjänster, ökad säkerhet och förbättrade användarupplevelser, heter det i ett meddelande från Scania. 

Trådlösa mjukvaruuppdateringar

Smart Dash kommer från början att vara förberedd för trådlösa mjukvaruuppdateringar, bland annat via 5G-nätverket som nu är under full utveckling både här i landet och på andra håll.

Den nya instrumentbrädan bygger på ett modulärt system för digitala lösningar och kommer därför att passa alla typer av fordon och på olika marknader.

Ska minska fordonshacking

De nya allmänna säkerhetsföreskrifterna från EU kommer att göra olika säkerhetsinriktade funktioner obligatoriska för tunga nyttofordon från och med juli 2024.

De nya föreskrifterna, UNECE R155 och R156, kommer även att gälla för cybersäkerhetsteknologier, i syfte att förebygga och minska fordonshackning. 

Scania säger inget om när Smart Dash kommer i bussar, men de första lastbilarna får den nya digitala instrumentbrädan i början av 2024.

Källa: Scania