Söderköping provar nattleveranser till storkök

Storängsköket nattleverans i Söderköping. Foto: Anders Persson

Söderköpings kommun provar just nu nattleveranser av varor till storkök. Fördelarna är många och tre kök i kommunen kommer att prova nattleveranser under vårterminen för att sedan utvärdera resultatet.

Under våren 2023 gör Söderköpings kommun en satsning på nattleveranser till våra storkök tillsammans med kommunens grossist.

I vår måltidsplan står bland annat att vi ska sträva efter en så liten klimat- och miljöpåverkan som möjligt, berättar Eva-Lott Blixt, kostchef i Söderköpings kommun. Nattleveranser ger vår grossist möjlighet att nyttja sin eldrivna lastbil även på nätterna. Det gör att våra leveranser ger ett mindre klimatavtryck.

Under vårens provperiod deltar tre storkök – Västra Husby skola, Storängsköket och Ramunderköket. Förutom mindre klimat- och miljöpåverkan finns andra praktiska fördelar. Till exempel behöver inte varuleveranserna störa kökets verksamhet och det blir inte heller några säkerhetsrisker med stora lastbilar för andra aktiviteter som kan pågå på skolans område.

Vi har provat ett tag nu och det är väldigt positivt, säger Helena Hägg, arbetsledare och kock i Storängsköket. Allting står på plats på morgonen när vi kommer, så det är bara att köra igång. Det är ett stressmoment mindre när vi inte behöver vänta på leveranser utan allt är redan här.

Källa: Söderköping.se