Fransk snilleblixt: Nu kommer bilbussen

Företagets mål är att det första fordonet ska stå klart 2024 och visas under sommar-OS i Paris. Vidare tror företaget att det kommer att vara möjligt att ha upp till 100 sådana fordon på vägen år 2030. Foto: Symone

Det franska nystartade företaget Symone, med säte i Dijon, har lanserat ett koncept som gör det möjligt att sätta bilen på bussen, bokstavligen, medan föraren och passagerarna njuter av en lyxig resa på våningen under.

Illustrationen ovan är hämtad från företagets hemsida. Syftet är i första hand att minska personbilstrafiken på franska motorvägar.

Sedan många år har det varit möjligt att sätta personbilen på tåget på utvalda järnvägssträckor. Symone tror att samma sak kan göras på specialbyggda dubbeldäckare. Beroende på design kan fyra eller fem personbilar placeras på specialbussens övre däck. I loungen nedanför finns plats för 18 personer som ska kunna resa på ett mycket bekvämt sätt.

”Snabbare och grönare sätt att resa”

Rent miljömässigt har konceptet något speciellt. Bussen kommer att drivas av vätgdrivna bränsleceller och kommer därför inte att ha några lokala utsläpp. Och bilarna på toppen behöver uppenbarligen varken bränsle eller el på resan. Över längre sträckor kan elbilsägare upptäcka att detta kanske är ett snabbare sätt att resa, då man slipper ett eller flera stopp för att ladda batterierna.

Bolaget säger inget om hur man tänker få ut finansiering ur projektet. Det sägs dock att målet är att det första fordonet ska stå klart 2024 och visas under sommar-OS i Paris. Vidare tror företaget att det kommer att vara möjligt att ha upp till 100 sådana fordon på vägen år 2030.

Källa: Symone