franska SNCF Voyageurs och schweiziska SBB förlänger partnerskapet för TGV Lyria med fem år

Ett TGV Lyria-tåg, till vänster och vid Lausanne tågstation, redo att lämna stationen som TGV 9260 till Paris-Gare de Lyon. Foto: Wikipedia Common Lic. Kredit: NAC

De två järnvägsbolagen SNCF Voyageurs och SBB förnyar sitt samarbetsavtal för åren 2023 till 2027. Därmed leder de framgångsrikt den mångåriga förbindelsen mellan Schweiz och Frankrike in i framtiden.

Med förlängningen av detta historiska kontrakt, som går tillbaka mer än 40 år, bekräftar SNCF Voyageurs och SBB sin avsikt att fortsätta samarbetet under de kommande fem åren och att ytterligare utveckla järnvägsmarknaden mellan Schweiz och Frankrike.

Skall optimera järnvägsdriften

Varje järnvägsbolag ansvarar för transporterna i sitt land. Samarbetet sker via Lyria SAS, ett dotterbolag till SNCF Voyageurs (74 procent) och SBB (26 procent). Lyrias uppdrag är att optimera järnvägsdriften mellan Schweiz och Frankrike, både när det gäller företagsledning och produktion och kvalitetskontroll av tjänster ombord.

Erbjudande TGV Lyria

TGV Lyria, den gränsöverskridande trafiken mellan Schweiz och Frankrike, omfattar tre rutter: Genève-Paris, Lausanne-Paris och Zürich-Basel-Paris. På sommaren går det också dagligen höghastighetståg från Genève till Marseille.

Efter en svår period präglad av pandemin finns det tecken på återhämtning. År 2022 transporterade TGV Lyria nästan fem miljoner passagerare. Trots transportrestriktioner under första kvartalet var det samma antal som 2019.

Trettio gånger mindre CO2- utsläpp

Människor vill minska sitt koldioxidavtryck och vänder sig alltmer till miljövänliga transportsätt. En resa på dubbeldäckaren TGV orsakar 30 gånger mindre CO2-utsläpp per person än ett flyg.

Källa: SNCF