VDL Bus & Coach har fått sin största beställning på elbussar någonsin

VDL Bus & Coach har fått sin största order på elbussar hittills. Det holländska kollektivtrafikföretaget EBS har beställt 193 nya generationens VDL Citeas att driva den nyligen tilldelade Zaanstreek-Waterland-koncessionen från och med december 2023. Foto: VDL

Den holländska busstillverkaren VDL Bus & Coach har fått sin största beställning på elbussar någonsin, totalt 193 stycken. Och bussarna kommer att gå just i Nederländerna, närmare bestämt Zaanstreek-Waterland norr om Amsterdam.

Det stora kollektivtrafikföretaget EBS kommer att köra bussarna som är uppdelade på 60 VDL Citea LE-122 (12,2 meter) av den nya generationen och 133 av den lite längre VDL Citea LE-135 (13,5 meter).

En av Europas ledande leverantörer

De två typerna har batteripaket på 490 respektive 552 kilowattimmar. Bussarna tas i drift i december i år. När det händer kommer EBS att ha mer än 500 elbussar i fordonsflottan. VDL har levererat elbussar till företaget även tidigare, men då i ett betydligt mer begränsat antal.

VDL Bus & Coach har blivit en av Europas ledande leverantörer av elbussar. Den första generationen Citea såg dagens ljus redan 2013. Den senaste generationen Citea har batterierna placerade i golvet, sidoväggar i kompositmaterial, avancerad energihantering, ett avsevärt förbättrat klimatsystem och en mycket ergonomisk förarmiljö. Bussarna levereras i fyra olika längder.

Källa: VDL Bus & Coach