Svemin koordinerar utställning på EU-toppmötet

Foto: Volvo Group

Branschorganisationen Svemin fanns på plats när EU-kommissionen och den svenska regeringen besökte Kiruna.

Svemin koordinerar utställningen “Value chains for the twin transition”.

– Vi illustrerar exempel på fossilfria värdekedjor som startar i berggrunden i norra Sverige. De närvarande företagen är några av de viktigaste aktörerna som bidrar till EU:s ambition att bli klimatneutrala år 2050, säger Maria Sunér, vd på Svemin.

Gröna värdekedjor var i fokus på toppmötet och medverkade gjorde bland andra Boliden, SSAB och LKAB.

Det framhölls att världen behöver många gånger fler metaller än i dag för att nå målet om nettonollutsläpp. Gruvindustrin kommer därmed att spela en viktig roll för att leverera de råvaror som behövs.

– Råvaror är avgörande för att upprätthålla Europas klimatambitioner såväl som vårt oberoende. Utan brytning och smältning av metaller och mineraler går det inte att producera de teknologier som krävs för den gröna omställningen, säger Mikael Staffas, vd för Boliden, i ett pressmeddelande från Svemin.

Även Volvo Groups vd närvarade i Kiruna.

– Vår branschomvandling är helt klart driven av efterfrågan, vilket innebär att verklig innovation sker när du vill, inte när den måste. Den gröna omställningen är mer än ett svar på klimatförändringarna, den är en affärsmöjlighet att öka självförsörjningen och tillväxten av teknik med låga koldioxidutsläpp med snabbhet och beslutsamhet, tillsammans med klimatfördelarna, sade Volvos vd Martin Lundstedt.

Lundstedt tog med sig en 30-tons dumper till Kiruna för att visa upp för EU-kommissionärerna. Dumpern är byggd av fossilfritt stål, tillverkat av SSAB, ett stålföretag med en ledande position inom höghållfasta stål.