Gordon ökar antalet last mile-leveranser med 50 procent

Vi ser att tillväxten kommer att fortsätta under 2023, säger Ali Ghoce vd för Gordon. Foto: Gordon

Under 2022 har last-mileföretaget Gordon gjort knappt sex miljoner leveranser. Det är 50 procent fler än under året innan och den ekonomiska omsättningen ser ut att öka med omkring 40 procent. Detta går på tvärs emot den statistik som branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel har presenterat i Dagligvaruindex. Den talar om att hemleveranserna av mat har minskat med 10,8 procent mellan november 2021 till november 2022.

– Dagligvaruindex visar enbart antalet hemleveranser från dagligvaruhandeln. Vi ser nu hur vi förändrar våra beteenden när det gäller hur vi handlar vår mat. Vi köper allt mer mat från företag som erbjuder färdiga matkassar och denna matkasse får gärna ha en särskild inriktning, till exempel vara ekologisk, vegetarisk eller bra för vår träning, säger Ali Ghoce vd för Gordon.

Det handlar också om att vi köper mat från mindre livsmedelshandlare och livsmedelsproducenter som erbjuder specialiserade produkter med hög kvalitet, säger Ali Ghoce, vd för Gordon.

Under året har Gordon haft en stor ökning av nya kunder. Leveranser av färdiga matkassar står fortfarande för den största delen av Gordons verksamhet, men de flesta nya kunderna är livsmedelshandlare med ett specialiserat utbud eller livsmedelsproducenter som har sin egen näthandel.

 – Detta handlar ofta om företag som tidigare har ordnat sina egna leveranser i det egna närområdet. Tack vare Gordons samordnade leveranser med aktiv kylning kan dessa företag expandera sin verksamhet och nå nya kunder bland de 19 miljoner människor i Sverige, Norge, Danmark och Finland som vi kan nå med våra Gordonbilar varje vecka, säger Ali Ghoce.

Under 2022 har Gordon börjat med hemleveranser i två nya segment. Det handlar om kylda mediciner, som bland annat är viktiga för diabetiker och cancersjuka, och kyld eller fryst djurmat.

– Vi ser att tillväxten kommer att fortsätta under 2023. Vi har kontakt med företag varje dag som ser möjligheten att expandera sin verksamhet genom att låta deras varor levereras tillsammans med andras i våra rullande kylskåp, säger Ali Ghoce.