Cummins-drivna CNG-bussar levereras till hållbara linjenät i Tallinn och Baku

Totalt kommer 340 CNG-drivna Solaris-bussar att vara i drift i Estlands huvudstad. Foto: Solaris

I linje med sitt nettonollinitiativ, Destination Zero™, fortsätter den Columbus-baserade koncernen att ge branschledande bidrag för att minska koldioxidutsläppen från bussflottor – i global skala.

För närvarande spenderar Cummins uppskattningsvis 1 miljard dollar årligen på forskning och utveckling. Bolaget siktar på att minska utsläppen från förbränningsmotorer samtidigt som de investerar i nya nollutsläppsprodukter.

Denna forskning och utveckling är inlindad i ovan nämnda Destination Zero™ – ett företagsinitiativ som syftar till att driva på i riktning mot nettonollutsläpp till år 2050. Varje leverans av en motor med lägre koldioxidutsläpp, oavsett hur stor eller liten, är då en betydande steg i dess väg till nettonoll.

Stort steg 

Hela 340 stycken Cummins-drivna CNG-bussar ska köras i Tallinn, Estland. Staden har tagit ett stort steg framåt inom hållbarhet med en ny flotta av Solaris Urbino CNG-bussar som drivs av Cummins L9N-motorer. Bussarna kommer att köras på förnybar biometangas från nyetablerade biogasanläggningar som producerar nära noll-koldioxidbränsle från bioavfall, säger Cummins.

Den nya flottan är byggd i Polen och inkluderar både den låga 12-meters Urbino som kan ta upp till 80 passagerare samt den 18-meters ledade versionen som kan ta emot upp till 150 passagerare, vilket ger extra passagerarkapacitet under hektiska pendlingstider.

Den låga golvet, flerdörrars bussdesign ger enkel åtkomst och förbättrad sällskaplighet tack vare den mjuka, tysta driften av L9N naturgasmotor med 320 hästkrafter. Förutom ultralåga utsläpp, levererar bussarna också robust styrka, eftersom de vanligtvis kommer att köra 50 000 miles per år.

Källa: Sustainable Bus