Daimler Buses uppnådde antalet 100 000 producerade Setra-bussar

Jubileumsbussen är en Setra S 531 och det blir bussbolaget Demy Schandler i Luxemburg som kan se fram emot att kunna sätta den vackra dubbeldäckaren i trafik. Bild: Daimler Buses

Denna anmärkningsvärda milstolpe uppnåddes på lackeringsavdelningen hos Daimler Buses i Neu-Ulm-fabriken i Tyskland nyligen.

Metallisk ton

Jubileumsbussen är en Setra S 531 med folierad kundlogga. Och den kungsblå färgen läggs till i en djup metallisk ton som gör bussen till ett blickfång på gatan. 

Det är bussbolaget Demy Schandler i Luxemburg som kan se fram emot att sätta den vackra dubbeldäckaren i trafik.

Lackavdelningen för Daimler Buses etablerades i Neu-Ulm 1998. Sedan dess har alla Daimler-bussar under varumärkena Setra och Mercedes-Benz i det europeiska produktionsnätverket målats här. 

Med hjälp av robotar

 

På en produktionsyta på 18 000 kvadratmeter har 350 anställda sitt dagliga arbete. Här sker målning både med hjälp av robotar och som hantverk. Och en konstnärlig look är också viktig för ett perfekt utseende.

De delar av bussarna som ska målas tvättas och slipas först. Detta skapar förutsättningar för det första färgskiktet, primern. Detta slipas sedan lätt igen och appliceras med den slutliga färgen. 

Cirka 450 nyanser

Grundfärgen och de enskilda lackskikten appliceras för det mesta helt automatiskt av en robot. Till sist kommer inredningen och rostskyddet, samt slutmonteringen av delar som målas separat.

Färgutbudet på Daimler Buses omfattar cirka 450 nyanser. Men det stannar inte nödvändigtvis där. Om kunden har andra behov komponerar färgavdelningen valfri färgnyans efter önskemål. Det finns nästan inga restriktioner för gatans kungar, oavsett om de är kungsblå eller inte.

Källa: Daimler Benz