Amazon Sea utnyttjar närsjöfarten

Stena Line är ett av företagen som Amazon samarbetar med. Foto: Amazon

Som en del av Amazons ambition att erbjuda ett bredare utbud och snabbare leveranser till kunder över hela Europa, nyttjar man Europas geografiska särdrag och ämnar öka resorna till sjöss. För närvarande trafikeras mer än 170 sjövägar över Europa och bara i år har över 60 närsjö- och vattenvägar lagts till. Målet är att fortsätta förnya och använda olika transportsätt för att möjliggöra snabba, effektiva och pålitliga leveranser till kunderna. Genom att använda cykeltransport sista delen av transporten till mottagaren blir hela resan än mer hållbar. 

Många länder i Europa gränsar till större eller mindre vatten och Amazon drar nytta av geografin och ser till att använda sjövägen för olika typer av transporter. Lager och kundpaket fraktas sjövägen då det ger ett mer effektivt och lägre utsläpp samt snabbare godstransport. Genom att använda sjötransporter snarare än traditionella lastbilar minskar Amazon ungefär en fjärdedel av koldioxidutsläppen för leveranser nästkommande dag i Sverige.

– Vi letar alltid efter innovativa sätt att transportera paket till kunder genom mindre koldioxidintensiva metoder. I ett vattenomgivet land som Sverige är vi glada över att kunna presentera vårt senaste transportsätt, Amazon Sea, som möjliggör leverans nästa dag till svenska kunder samtidigt som man undviker ungefär en fjärdedel av koldioxidutsläppen, säger Gulfem Toygar, Country Manager, Amazon Sverige.

Stena Line är ett av företagen som Amazon samarbetar med. Rederiet trafikerar mer än 25 olika sjövägar som länkar olika platser i Tyskland och Polen till hamnarna i Helsingborg, Nynäshamn och Trelleborg i Sverige.

– Vi på Stena Line är stolta över att samarbeta med Amazon eftersom vi arbetar tillsammans för att utveckla ett robust maritimt nätverk som möjliggör snabbare och mer hållbara leveranser till Sverige, säger Jacob Koch-Nielsen, fraktchef, Stena Line.

Airmee är ett innovativt svenskt logistikföretag som grundades 2018, även det undertecknat av The Climate Pledge, som fokuserar på snabba netto-noll koldioxidleveranser via cykel.

– Som en teknisk logistikplattform som driver miljömässigt hållbara leveranslösningar är vi glada över att arbeta tillsammans med Amazon. Vi siktar på att leda förändringen av logistisk hållbarhet i Sverige och redan nu tillhandahåller vi 100 procent koldioxidneutrala leveranser genom att använda en kombination av teknik och elfordon, säger Julian Lee, grundare och vd, Airmee.

Så här går det till - När en svensk kund klickar på "beställ" platsidentifieras produkten direkt till ett av Amazons europeiska leveranscenter. Därefter plockas och packas produkten samt skickas till ett av Amazons sorteringscenter i Tyskland eller Polen där beställningar konsolideras. Därifrån skickas paketet till en av hamnarna där det med lastbil tas ombord på en färja, till exempel Stena Line, för att färdas sjövägen. Väl i svensk hamn körs lastbilen och paketet till en av Amazons partners i Sverige, som Airmee, som slutligen levererar paketet till kund.