Schweiz kan förbjuda elbilar i jul för att spara energi

Bildtext: Eltörstig SUV laddas i Stockholm. Finns det risk för att Sverige kan gå Schweiz’ väg och förbjuda elbilar vid vissa tidpunkter ? Foto: John Hardwick

EU hoppade på elfordonstrenden långt före några andra delar av världen, i synnerhet efter klimatavtalet i Paris. Men på typiskt socialistiskt sätt nöjde de sig inte med att bara uppmuntra människor att byta till elbilar. Många europeiska länder började nästan omedelbart planera för att förbjuda bensindrivna bilar och lastbilar och göra elbilar obligatoriska. Många européer ville vara ute i god tid inför skiftet och började köpa de nyaste elbilsmodellerna på marknaden. Men så började kriget i Ukraina, vilket minskade energitillgången just när Europa försökte vänja sig vid att de skulle avstå från fossila bränslen.

Nu, genom en ganska pinsam totalomvändning, överväger Schweiz att införa lagar som kan förbjuda människor att köra elbilar utom i brådskande ärenden under vinterhalvåret, detta eftersom det helt enkelt kanske inte finns tillräckligt med el på nätet för att ladda dem.

”Schweiz kan bli det första landet att införa körförbud för elbilar som en nödåtgärd för att trygga energisäkerheten. Flera medier rapporterar samstämmigt detta och hänvisar till ett utkast till förordning om begränsningar och förbud mot användning av elektrisk energi. Skrivningen lyder mer exakt: ’Privat användning av elbilar är endast tillåten för absolut nödvändiga resor’. En strängare hastighetsbegränsning planeras också på motorvägar.

Det mesta av elen i Schweiz kommer från vattenkraft. Men landet importerar även el från Tyskland och Frankrike. Om det finns flaskhalsar där kan el också bli en bristvara i Schweiz. Energisäkerheten i Europa anses vara hotad på grund av det ryska anfallskriget mot Ukraina”, skriver Der Spiegel.

Schweiz har infört olika "eskaleringsnivåer" för sin energikris. Förbudet mot att ladda elfordon skulle träda i kraft först när landet når upp till nivå 3 enligt lagförslaget. Dessförinnan skulle regeringen införa gränser för hur varmt vattnet får vara i tvättmaskiner och förbjuda användningen av lövblåsare och sätesvärmare i stolliftar. Bisarrt nog kommer de också att begränsa kvaliteten i videor från streamingtjänster så att de endast visas i SD-upplösning.

Av Simon Matthis