Nevs visar upp den nya autonoma bilen Sango

Nevs visar sin första prototyp av den nya autonoma bilen Sango som är deras mobilitetslösning för delade resor. Foto: Newv

På Elmia Subcontractor visar Nevs den nya autonoma bilen Sango som är grunden i deras mobilitetslösning för delade resor. Samtidigt söker Nevs efter nya leverantörer att samarbeta med i den fortsatta utvecklingen.

– Vi visar vår allra första prototyp, nu ska vi utveckla nästa generation. Vi börjar med några hundra fordon för att använda i de första pilotstäderna och därefter skala till att bygga tusentals. Det är till dessa bilar som vi nu söker leverantörer, säger Nicklas Andersson, projektledare på Nevs.

Sango kan förklaras som en bil, men ändå inte. På samma gång som Nevs är en fordonstillverkare, men ändå inte. Egentligen är det ganska enkelt, det handlar helt enkelt om en mobilitetstjänst med självkörande fordon för delade resor.

– Vi har tidigare visat bilen i Oslo och i Göteborg, och har då fått ett mycket positivt gensvar. Många med ansvar för dessa frågor i våra regioner har aldrig ens sett den här typen av on-demand-lösningar. Därför vill vi skapa en större medvetenhet inom både den politiska världen och inom industrin för att visa vad det är för omsvängningar som håller på att ske, säger Nicklas Andersson.

– Vi har inte lika höga volymer som en OEM normalt brukar ha och därför letar vi efter alternativa leverantörer som kan möta våra nya behov. En sådan här produkt kräver ständiga förändringar i konceptet och då måste vi jobba med flera olika typer av tillverkningsföretag, allt från traditionell plast- och plåtindustri till mer avancerad mekatroniska produkter som är uppkopplade för att fungera i framtidens on demand tjänster, säger Nicklas Andersson.

Samtidigt handlar det inte bara om att bygga en bil. Det handlar även om att bygga en helt ny mobilitetslösning som på ett smidigt sätt löser människors problem i vardagen. För den autonoma bilen Sango är bara en del av lösningen från Nevs – här ingår nämligen ett helt ekosystem av digitala tjänster för att skapa framtidens mobilitet.