Snart kan elbussen laddas på 15 minuter

Genom att utveckla den nya laddinfrastrukturen och den helt nya standarden blir det möjligt att leverera tur- och expressbussar med en räckvidd på 400 kilometer och en laddningstid på mindre än 15 minuter. Foto: Wikipedia Common, kredit: KvLoon

År 2024 kommer man att kunna ladda bussen helt på mindre än 15 minuter. I dag tar det allt från två till åtta timmar att ladda den batteridrivna elbussen till 100 procent. Och det ger i sin tur en körsträcka på runt 200 till 250 kilometer.

Utvecklingen går nu snabbt och inom två år ska det vara möjligt att minska laddningstiden till mindre än 15 minuter och öka räckvidden till runt 400 kilometer. Det här är ett stort steg i rätt riktning för att kunna jämföra dagens dieselbussar mot framtidens elbussar, men vägen dit är lång, skriver norska tidningen Bussmagasinet.

Dagens laddinfrastruktur håller nu på att förändras, liksom ladduttaget. Dagens CCS2 laddkontakt kan ladda max 375 kW. Den nya megawatt-laddningskontakten kommer att klara tio gången så mycket. Hela 3750 kW laddning. Detta kan uppnås genom vattenkylning av både laddkabeln och laddsystemet ombord på bussen.

Längre sträckor

Bussarna kommer i framtiden att kunna användas på längre sträckor och uppdrag än den nuvarande lösningen. Om laddinfrastrukturen är tillräckligt utbyggd över hela landet och Europa. Och det är just laddinfrastrukturen som är utmanande.

Idag utvecklas laddinfrastrukturen för CCS2 snabbt, vilket har sina begränsningar, skriver tidningen.
- Och dessutom görs lite för laddning av lastbilar eller bussar längs vägarna. Detta måste ändras och politikerna får troligen ställa nya krav när det ska byggas ut. Men när allt är på plats ska man kunna jämföra dagens dieselbussar med elektriska och behovet av en räckviddsförlängare är inte längre nödvändigt. De europeiska tillverkarna är nu i full gång med att testa systemen och prova fordon på vägarna. Och 2024 kommer detta att gå i serieproduktion.

Källa: Bussmagasinet.no