Solaris lanserar den första ledbussen i Europa som drivs av vätgas

Den nya ledbussen från Solaris rymmer mer än 50 sittande passagerare, och har en räckvidd på 350 km på en tank. Foto: Solaris

Konkurrensen om fossilfria bussar är på god väg. Målet är att ha utsläppsfri kollektivtrafik och Europa jobbar på högvarv för att ersätta gamla dieselbussar. Elbussar har kommit in på bussmarknaden, men vi stannar inte där.

Solaris bjöd in den internationella pressen till Krakow den 14 september för att lansera deras helt nya Solaris Urbino 18 Hydrogen. Världens första ledbuss som drivs av vätgas har en snygg design och kommer att ta många nöjda passagerare i framtiden.

Minskar utsläpp

Vi lever i en värld som har ett klimat i stor förändring. Mer än hälften av Europas befolkning bor i tätt bebyggda områden. Det innebär att ett stort antal människor andas förorenad luft varje dag. Städer producerar cirka 75 procent av världens CO2-utsläpp. Kollektivtrafiken står för 25 procent av alla utsläpp. Solaris vill minska detta antal, och satsar stort på produktion av elbussar. Idag har Solaris producerat över 2 000 nollutsläppsbussar, uppdelade på 7 olika driftsätt, från trådbussar till elbussar och vätgasbussar.

– För att få en renare och mer miljövänlig framtid måste vi ändra våra attityder och vanor, säger Javier Calleja, som är general manager för Solaris Bus & Coach. Jag är väldigt stolt över vår nya produkt, och jag är glad över att få vara med och utveckla morgondagens miljövänliga kollektivtrafik.

Ledare inom e-mobilitet

Solaris byggde sin första trolleybuss redan 2001. Sedan dess har den polska bussbyggaren utvecklat flera varianter av nollutsläppsbussar. Elektrifieringen av Solaris-bussarna började som hybridlösningar, innan bussarna fick en ny design och blev helt elektriska. Nu har även alternativet för den elektriska drivlinan kommit med den nya vätgasbussen. År 2021 var 41 procent av Solaris bussproduktion helt utsläppsfri. Fabriken arbetar nu med att producera 100 procent utsläppsfria bussar.

– Vi ser att Europa vill ha utsläppsfria bussar, och vi utvecklar nu vår fabrik och vårt team för att i framtiden endast bygga bussar som drivs med el och vätgas, säger Javier Calleja.

Endast 230 vätgasstationer i Europa

Det finns flera fördelar och nackdelar med att köra en vätgasbuss. En av de stora fördelarna är att det inte behövs några större infrastrukturella ingrepp i form av laddstationer och liknande vid vare sig bussdepåer eller busshållplatser.

En annan fördel är den goda räckvidden bussen ger. Den helt nya vätgasen Solaris Urbino 18 kan köra cirka 350 km på en laddning. Att tanka bussen är också effektivt, och tar bara lite längre tid att tanka än en vanlig dieselbuss.

Utmaningen med vätgasbussarna är helt klart tillgången till vätgas. I dag finns det bara 230 vätgastankstationer i Europa. Detta skapar utmaningar och gör att hydrobranchbussar inte kan köras någonstans. Däremot byggs det hela tiden nya stationer, vilket kommer att göra vätgasbussar ännu mer attraktiva på sikt.

Källa: Solaris