Eldrivna shuttle-bussar trafikerar Onepark och Oslo Airport

Parkeringsplatsen vid Oslo flygplats kommer att trafikeras enbart med eldrivna shuttle-bussar. Foto: Onepark

Avinor Oslo Airport Gardermoen och parkeringsplatsen Onepark har gått samman för att ersätta dieselbussarna som transporterar passagerare till och från parkeringarna med elbussar. Nu har första bussen kommit.

–  Det är ett mål att Oslo flygplats ska vara fossilfri år 2030. Då ska alla stenar vändas, och vi är därför på god väg med att elektrifiera våra fordon, eller konvertera dem till biobränsle, säger Bent Arne Skatvedt, fastighets- och fastighetsdirektör. kommersiellt på Oslos flygplats.

”Stolt över”

– Vi tycker att det är väldigt positivt att Avinor som en stor offentlig aktör ställer höga miljökrav. Det gör att vi måste utvecklas samtidigt som det bidrar till att sätta högre miljökrav för hela branschen, säger Mona Elisabeth Gladhus, hållbarhetschef och marknadschef på Onepark.

– Att gå från diesel till elbussar är en stor milstolpe för oss på Onepark. Nu finns det inte längre några avgaser från våra skyttelbussar på Oslos flygplats, och det minskar vårt totala CO 2 -avtryck. Det tror vi att resenärerna också kommer att uppskatta. Vi är stolta över att äntligen ha den första elbussen på plats på Oslos flygplats, säger Eirik Loftesnes, regionchef för Onepark.

Fakta om nya elbussar på Oslo flygplats:

På Oslos flygplats finns fyra dieselbussar som har transporterat passagerare mellan parkeringar och terminalen. Dessa byts nu ut mot elbussar.

Varje buss går dygnet runt året runt och genom att byta ut dieselbussarna sparar man cirka 140 000 liter diesel varje år, eller över 300 ton CO 2-utsläpp.

Buss nummer ett har anlänt till Oslos flygplats, nummer två kommer i oktober och alla fyra är planerade att vara elektriska i slutet av 2022.