Rampini lanserar 8-meter lång vätgasbuss

Enligt Rampini är Hydron Europas första 8 meter långa buss med vätgasdrift. Foto: Rampini

Elektrifieringen av transportsektorn har bland annat resulterat i tillverkare vi inte hört talas om tidigare. 

Italienska Rampini är ett sådant företag. Helt nyligen har företaget lanserat en 8-meters buss med en vätgasdriven bränslecell, Rampini Hydron. Enligt Rampini är detta Europas första 8 meter långa vätgasbuss.

Information av bussen offentliggjordes för första gången 2020 och nyligen visades den upp för myndigheter och press på Rampinis produktionsanläggning i Passignano sul Trasimeno. 

Bussen ska kunna ta upp till 48 passagerare. Bränsletanken rymmer 10,8 kg vätgas, vilket ska kunna ge en räckvidd på upp till 450 kilometer. Bussen har en kombination av ett högeffektivt batteri och en bränslecell på 30 kilowattimmar. Elmotorn har en effekt på 230 kilowatt, eller ungefär 310 hk. Det är en respektabel effekt för en så liten midibus.

En bredare publik kommer att kunna lära känna den nya bussen på Next Mobility Exhibition på Fiera Milano Rho den 12–14 oktober.

Ytterligare 2 bussar

Rampini har verkligen slagit på stora trumman och samtidigt lanserat ytterligare två nyheter, båda batteridrivna bussar. 

Rampini Sixtron är en 6-meters stadsbuss speciellt designad för historiska stadsområden med begränsat utrymme. Den är byggd på en låg plattform och kan ta upp till 31 passagerare, varav en är avsedd för funktionshindrade. 

Bussen har en räckvidd på upp till 250 km. Det allra första exemplaret är redan i drift i Procida på ön med samma namn strax utanför Neapel. 

Procida är årets kulturhuvudstad.

Rampini Eltron är en vidareutveckling av Rampini E80, som var Rampinis första elbuss som lanserades 2010. Eltron har en räckvidd på över 300 km. Både Sixtron och Eltron kommer också att visas på utställningen på Fiera Milano.

Förutom Italien har bussarna från Rampini hittills sålts i Spanien, Frankrike, Grekland, Österrike och Tyskland.