Rise tar över AstaZero

AstaZero är världens första fullskaliga testmiljö för autonoma fordom. Foto: AstaZero

Forskningsinstitutet RISE blir helägare av AstaZero. Tidigare ägdes AstaZero av RISE och Chalmers gemensamt, men Chalmers överlåter nu sin andel till RISE. AstaZero är världens första fullskaliga oberoende testmiljö för framtida trafiksäkerhet avseende automatiserad körning, autonoma och uppkopplade fordon.

– Denna affär går helt i linje med RISE strategi för våra test- och demoanläggningar vilka utgör en oerhört viktig infrastruktur för att bidra till svenskt näringslivs innovationskraft. AstaZero är en anläggning som är mycket viktig för transportsektorn och fordonsindustrin och vår satsning här fortgår med full kraft, säger Pia Sandvik, vd RISE.

– Överlåtelsen är en naturlig vidareutveckling för oss, säger Stefan Bengtsson, rektor och vd för Chalmers. Vi vill fokusera starkare på högskolans kärnverksamhet – forskning, utbildning och nyttiggörande – och samtidigt skapa bästa möjliga förutsättningar framåt för AstaZero.

Framtidsplanerna för AstaZero inbegriper en internationell satsning samt en breddning av verksamheten mot bland andra landets kommuner i egenskap av väghållare.

– Vi har en anläggning i absolut världsklass, inte minst tack vare det faktum att en del av testbanan är övertäckt och kan användas dygnet runt, året om, med exakt samma testförutsättningar. Därför ser vi en stor potential i att attrahera fler internationella kunder. Vi kan också erbjuda en mycket bra testmiljö för infrastrukturägare som behöver ställa om till en ny transportverklighet där automatiserade fordon blir allt vanligare, säger Peter Janevik, vd för AstaZero.

Utöver RISE som ägare har AstaZero följande partners: Volvo, Volvo Car Corporation, Veoneer, Scania, The Swedish Transport Administration, Region Västra Götaland, Vinnova, Tillväxtverket och Test Site Sweden. AstaZero är beläget i Hällered utanför Borås.acility