Tjeckiska Republiken: ČD Cargo beställer nya lok

Loken, som ČD Cargo har beställt kommer att tillverkas vid Siemens Mobility-fabriken i München-Allach och kommer gradvis att överlämnas från och med andra halvan av 2024. Foto:@ ČD Cargo / Martin Boháč

I mitten av juli undertecknade det största tjeckiska järnvägsfraktföretaget, ČD Cargo, och Siemens Mobility Česká republika ett kontrakt om köp av tio driftskompatibla ellok av typ Siemens Vectron MS (variant A54) med maximal drifthastighet på 160 km/h.

- Vi har länge haft goda erfarenheter av Siemens Vectron-lok i spetsen för våra tåg. Detta köp gjorde det möjligt för oss att uppfylla en av de fyra strategiska pelarna i ČD Cargo, nämligen expansion utomlands. Vi vill ha de nya loken för transport av tåg i andra länder med intressant potential, nämligen i Nederländerna och Belgien, säger Tomáš Tóth, VD för ČD Cargo, a.s.

Lämpliga för hamnrangering

- Hamnarna är särskilt intressanta för oss", tillägger Tomáš Tóth.

- Vi är glada över att ČD Cargo kommer att lägga till fler Siemens Vectron-lok till sin flotta. Tio fordon i multisystemvarianten kommer att läggas till de befintliga loken. Detta är den första tjeckiska kunden som har Vectron-lok godkända för Belgien i sin lokflotta, tillade Roman Kokšal, VD för Siemens Mobility Česká republika.

Loken har det enhetliga europeiska tågstyrsystemet ETCS Level 2 Baseline 3 och är godkända för drift i Tjeckien, Belgien, Ungern, Nederländerna, Tyskland, Polen, Österrike och Slovakien.

 Källa ČD Cargo