Oljepriset på den lägsta nivån sedan Rysslands anfall på Ukraina

En kommersiell oljetanker tar emot olja vid en terminal utanför Irak. Foto: Wikipedia, Creative Commons Lic. Kredit: U.S. Navy foto av Photographer's Mate 2nd Class Andrew M. Meyers

Övergången till en stramare penningpolitik från världens centralbanker har höjt ögonbrynen bland investerare, som befarar att den ekonomiska tillväxten kommer att bromsa in. Och det kommer då att påverka efterfrågan på oljepriset som kommer att falla.

Rädslan för en global recession pressar oljepriset till botten. Redan den 5 augusti låg priset på ett fat olja på den lägsta nivån sedan Ryssland invaderade Ukraina.

Inflationen ett stort problem

- Det är en kombination av lagerdata och en oro för efterfrågan. Marknaden är för närvarande mer oroad över tillväxt än inflation. Och medan inflationen fortfarande är ett stort problem, faller oljepriset, säger Prashant Bhayani, investeringschef på BNP Paribas Wealth Management, till Reuters.

Ett fat av den europeiska referensoljan, Brent, kostade 94,37 dollar på fredagen den 5 augusti mot 94,64 dollar dagen innan. Samtidigt handlas den amerikanska WTI-oljan till 88,95 dollar mot 89,06 dollar den 4 augusti.

- Marknaden fortsätter att kämpa med den försämrade situationen i USA med lägre efterfrågan, vilket avsevärt lättar på trycket på raffinaderikapaciteten, säger Stephen Innes, managing partner på SPI Asset Management, till Bloomberg News.

Räntehöjning

Övergången till en stramare penningpolitik från världens centralbanker har höjt ögonbrynen bland investerare att den ekonomiska tillväxten kommer att bromsa in. Och det kommer då att påverka efterfrågan på oljepriset som kommer att falla.

Den brittiska centralbanken, Bank of England, varnar nu för en förestående lågkonjunktur i Storbritannien, samtidigt som den höjde räntan med 50 punkter.

Och det kom också en besvikelse, när Organisationen för de oljeexporterande länderna och organisationens allierade, Opec+, nyligen meddelade att produktionen kommer att ökas med 100 000 fat olja per dag, vilket anses vara en bagatell, eftersom det motsvarar 86 sekunder global oljekonsumtion, skriver Reuters.