9-euro-biljetten en verklig succé i Tyskland

Med den här biljetten kan du resa runt i hela Tyskland en hel månad på alla regionala och lokala linjer. Foto: Wikipedia Common, kredit: RMV

Nu kan man resa med all lokal och regional kollektivtrafik genom hela Tyskland för endast 9 euro i månaden, knappt 100 kronor, har blivit en succé i Tyskland.

Det har dock lett till att överallt är tågen överfulla på gränsen till bristningsgränsen. Många som annars skulle ha tagit bilen lockas till kollektivtrafiken med 9 euro-biljetten. 

Redan en vecka efter införandet hade en tredjedel av alla vuxna tyskar köpt en sådan biljett och i Berlin har kollektivtrafiken nu återgått till nästan samma nivå som före pandemin, faktiskt 96 procent strax före S:t Hans.

En undersökning i Berlin visar att nästan var tionde passagerare som använder en 9-eurobiljett inte åkte kollektivtrafik tidigare.

Unikt engagemang

Biljetten på 9 euro är en unik investering i kollektivtrafik som drivs av den tyska federala regeringen. Syftet är först och främst att få resenärerna tillbaka till kollektivtrafiken efter pandemin, men också att få ytterligare resenärer att byta från personbil till bussar, tunnelbanor, spårvagnar och tåg. 

Dessutom är kriget i Ukraina också en dyster bakgrund. Fler som byter till kollektivtrafik kommer att minska behovet av energi.

Biljetten är giltig under de tre sommarmånaderna juni, juli och augusti. Priset är alltså 9 euro/ kalendermånad. Och skulle du ha andra typer av säsongskort från tidigare så kommer dessa att ingå i biljetten på 9 euro och eventuella prisskillnader återbetalas.

Kampanjer i förväg resulterade i att 97 procent redan visste om den nya biljetten efter en vecka, och 29 procent hade redan köpt den. Och även om den nya biljetten har lett till ganska fulla färdmedel på vissa håll, menar de flesta tillfrågade att en rimlig biljett uppväger detta.

Sedan återstår det att se om den billiga biljetten har haft någon bestående effekt när sommarmånaderna är över.

Källa: BVG