Förfalskning av bussarnas chassinummer och bedrägeri undersöks i Norge

Med speciella riggade gamla ombyggda partybussar kan man uppenbarligen tjäna en förmögenhet i Norge. Redbuss AS, som ligger bakom den ryska bussmarknaden i Norge, är under utredning för förfalskning av dokument och chassinummer på ryska bussar. Bild: Redbuss AS.

Redbuss AS, som ligger bakom den ryska bussmarknaden i Norge, är under utredning för förfalskning av dokument och chassinummer på ryska bussar.

Nyligen hade norska medier omfattande artiklar om hur en lagligt äldre Volvo B10M med Arnakarosseri från tidigt 1980-tal plötsligt inte blev bara ytterligare en buss utan två andra bussar som var nästan tio år nyare.

Polisen och norska vegvesenet håller på att rulla upp ett omfattande ärende där Redbuss AS misstänks ha förfalskat dokument och bytt chassinummer på en rysk buss för att tjäna bra pengar.

Stora summor

Vissa företag i skumma händer vet hur man tjänar en förmögenhet. De senaste åren har allt fler företag kommit in på marknaden med uthyrning och försäljning av bussar.

Från att tidigare ha varit en rolig process att bygga om äldre linjebussar till häftigt läckra pendelbussar har nu blivit en bra affär för vissa. Ryssarna får höra att det lönar sig att hyra, lägga pengar i händerna på dessa företag som säger sig stå för en bra buss, råa anläggningar, tekniskt ansvar och säkert ryskt ägande. 

Ekonomisk katastrof

Många kunder väljer att skriva kontrakt som i grunden ser bra ut. Betalar bussen under flera år och hämtar en färdigriggad skyttelbuss strax innan köbildning uppstår. Detta går ofta bra. Många har fått ett bra ekipage att ta med sig. Men för många innebär det ekonomisk ruin.

VG, som nämnt detta vid flera tillfällen, har pratat med en rad kunder, pekar på flera likheter. Kontraktsbrott, penningkrav och bussar som aldrig kommer fram. Det är tydligt att VG har slagit på en nerv på denna cyniska marknad.

Tidigare i våras beslagtog polisen en skyttelbuss och pengar från Redbuss AS. De misstänkte företaget för att ha förfalskade dokument och chassinummer på ryska bussar.

Reguljärbuss

Återigen undersöker norska tidningen VG aktivt detta fall. Det norska Busmagasinet kan bara hänvisa till vad de har skrivit om. Det här är en äldre Volvo B10M reguljärbuss som en gång gick för företaget Treiders Bilcentral på Nesodden. Bussen såldes till ett par ryska kunder som använde bussen i Ryssland fram till omkring 2005.

Bussen visades på sändaren NRK under Dagsrevyen den 17 maj 2003. Den blev känd för att vara unik med längsgående sittgrupp och takrigg. Men efter 2005 försvann den helt. Och först 2019 hittades den igen i norska staden Molde.

Det lämnades sedan in för ”slaktning” och Redbuss AS/Russebussmarked köpte vraket, skriver VG. Och den hyrdes sedan ut 2020, 2021 och 2022.

Men var det verkligen samma buss? Granskningen har visat sig att det är två olika bussar som använder samma chassinummer som den gamla linjebussen från Nesodden.

Och då kan man fråga sig om detta är ett unikt fall, eller har flera ryska kunder blivit lurade? Finns det andra bussar som har burit hoppfulla resenärer runt om i Norge på falska skyltar?

Källa: Norska Busmagasinet