Finländskt fartyg fraktade första transporten majs från Ukraina till La Coruna, Spanien

Alppila hämtade sin last från den polska hamnstaden Świnoujście i slutet av maj och anlände till staden La Coruña i Galicien vid den spanska Atlantkusten. Foto: Port of La Coruna.

Det finländska fraktfartyget Alppila anlände på måndagen till spanska hamnen La Coruna med en last på 18 000 ton ukrainsk majs, uppger nyhetskanalen CNN.

”Fint att lasten är framme”

Det finländska rederiet ESL Shipping har bekräftat uppgifterna för Helsingin Sanomat.

– Det är fint att detta lyckades på ett tryggt sätt och att lasten är framme, säger verkställande direktör Mikki Koskinen till Helsingin Sanomat.

Ukrainska myndigheter meddelade att man har hittat alternativa rutter för att exportera spannmål och andra jordbruksprodukter, eftersom Ryssland blockerar fraktfartyg utanför Ukrainas kust på Svarta havet och Azovska sjön.

Ska exportera 22 miljoner ton

De nya rutter via Polen och Östersjön samt Rumänien och Svarta havet skall användas för att exportera 22 miljoner ton jordbruksprodukter som har fastnat i lager i Ukraina.

Mikki Koskinen säger att hans rederi inte visste på förhand att Alppila skulle vara det första fartyget som använder den nya rutten via Polen.

Källor: HS, CNN