Boom av antalet utsläppsfria bussar i Tyskland

CaetanoBus har precis levererat 10 vätgasbussar i tyska staden Wiesbaden. Samma stad där ett stort parti Mercedes eCitaro e-bussar (den första med solid-state-batterier) körs. Foto: Sustainable Bus

Som Europas största ekonomi är det alltid intressant att följa utvecklingen där när det gäller utsläppsfria bussar. 

Och för närvarande börjar det likna en regelrätt boom. Ökningen av nyregistrerade utsläppsfria bussar förra året var nästan 60 procent högre jämfört med 2020.

Tyskland upplevde nästan en fördubbling av utsläppsfria bussar på vägarna 2021. Totalt var 1 269 sådana fordon i drift, jämfört med 683 året innan. Tillväxten blev alltså 586 batteri-el- och bränslecellsbussar och för första gången passerade landet 1 000 utsläppsfria bussar i drift.

Batterielektrisk dominans

Och det är batterielektriska bussar som dominerar. De stod för 1 066 fordon, medan 88 var bränslecellsbussar och 80 trådbussar. Plug-in hybridbussar utgör endast 35 i kollektivtrafiken i Tyskland.

Sannolikt kommer den starka utvecklingen av nollutsläppsbussar att öka. Analysföretaget PwC Germany har kommit fram till att transportbolagen kommer att köpa 3 400 utsläppsfria bussar 2025. Det inkluderar 513 bränslecellsbussar. 

För 2030 finns redan planer på 5 500 elbussar, men antalet kommer att öka nästan dagligen i takt med att transportörerna och myndigheterna konkretiserar sina planer.

Källa: Analysföretaget PwC Germany