Ny raport om logistikmarknaden

Cushman & Wakefield lanserar Logistics Sweden 2022. Bild: Cushman & Wakefield

Cushman & Wakefield publicerar rapporten Logistics Sweden 2022 som ger en uppdaterad syn på den svenska logistikmarknaden. 2022 års upplaga av Cushman & Wakefields logistikrapport innehåller nyckeltal ner till hubb-nivå på den svenska logistikmarknaden. Den innehåller en allmän översikt över de bästa logistikområdena med fokus på tillkommande utbud, såväl som de senaste marknadstrenderna.

2021 var ett rekordår för logistiksegmentet i Sverige; investeringsvolymen översteg 50 miljarder kronor och avkastningsnivåerna nådde sina lägsta nivåer någonsin. Samtidigt färdigställdes ett stort antal logistikprojekt med vakansen för segmentet förblev alltjämt låg på grund av en aldrig tidigare skådad efterfrågan.

2022 inletts med ett starkt första kvartal vad gäller investeringsaktivitet där logistikfastigheter för cirka 10 miljarder kronor bytt ägare. Dessutom förväntas ett tillkommande utbud under året som summeras till 1,5 miljoner kvadratmeter, även detta en rekordsiffra.

Men det finns mörka moln på en annars klar himmel. Ett antal utmaningar förväntas påverka logistikmarknaden i närtid till följd av Rysslands invasion av Ukraina så som flaskhalsar i, eller obefintliga, leveranskedjor, stigande finansieringskostnader och högre byggkostnader. Trots det förblir de övergripande marknadsutsikterna positiva med en fortsatt stark efterfrågan från hyresgäster och en välfylld pipeline med nya logistikprojekt som förväntas färdigställas under de kommande tre åren.

Ulf Brandes, International Partner, Cushman & Wakefield kommenterar; De senaste årens enormt starka utveckling inom logistikområdet har lett till rekordnivåer på nyproduktion och värden för logistikfastigheter”.