Mercedes-Benz Citaro: Alternativa bränslen ger en längre livstid

För att nå en längre livstid kräver bussen omsorgsfullt underhåll längs vägen och minst ett batteribyte under hela livslängden. Foto: Kredit:mercedes-benz-bus

Enligt experterna kan det röra sig om extra livstid upp till 16 år. Och detta verkar enligt branschens representanter, vara verkligheten för fler och fler bussar med alternativa bränslen.

På 70- och 80-talen var det inte ovanligt att reguljära bussar var i drift i upp till 20 och 25 år. Sedan anbuden kom till Norge har bussarnas livslängd minskat drastiskt. Fyllda användbara bussar har ofta förstörts eller sålts till andra länder i slutet av anbudsperioden.

Drivlina utan ”farliga utsläpp”

Nu när mer miljövänliga bussmodeller kommit ut på marknaden med en drivlina utan farliga utsläpp är det dags igen att öka livslängden. Mercedes-Benz har tagit hänsyn till detta och ökat sin livslängd upp till 16 år. 

Solida komponenter används

Anledningen är enkel. Bussarna har inga utsläpp och därmed blir det ingen konflikt med företagets och politikernas miljöfokus. Och dessutom använder tillverkaren solida komponenter med lång livslängd.

Mercedes-Benz Citaro kom ut på marknaden 1997 och har levererats till kunder över hela världen. Över 60 000 enheter har tillverkats och modellen är fortfarande mycket populär. Så populär att tillverkaren inte ville skapa en ny struktur för sin elbuss utan använde samma plattform som alla andra av dagens Citaros bygger på.

Använder många olika komponenter

På så sätt kan de använda en mängd olika komponenter över hela modellen, över drivlinan och designen. Men på utsidan har eCitaro en egen design som sticker ut längs vägen.

Med så lång livslängd kräver bussen något närmare underhåll längs vägen och minst ett batteribyte under hela livslängden. 

Mercedes-Benz har tagit till sig detta och erbjuder komponenter och batterier under hela sin livstid. Nu är Mercedes-Benz eCitaro en av fem bussar som tävlar i kampen om att bli Årets buss 2023. Vinnaren avslöjas strax efter sommaren.

Källa: Daimler Benz