Stavangers självkörande buss färdas längs en egen linje

Kolumbus, kollektivtrafikoperatör i Rogaland (Norge) i samarbete med Vy, lanserar en 8,3 meter lång självkörande buss med plats för 50 passagerare och en räckvidd på 300 kilometer i Stavangers stadsdel för ett test under två år. Bussen är åtta meter lång och har 21 sittplatser med ståplats för många fler. Bussarna ska först testas på Forus Företagspark innan fullskaleprovet börjar på stadens gator. Pressfoto: Kolumbus

För första gången kommer en stor självkörande buss att ingå i ett vanligt linjeutbud i Norge. Idag kör bussen mitt i Stavangers centrum. Sedan tidigare har en identisk buss körts i Michigan USA, men detta är den första i Europa.

Efter flera månaders testning står det äntligen klart att den självkörande elbussen kan gå i linjetrafik i Stavanger. Bussen ska gå mellan Breiavatnet, Konserthuset och Finansparken, och kommer att stärka kollektivtrafiken i detta område.

– Vi tror att självkörande bussar kan spela en viktig roll i framtidens kollektivtrafik. Vi tänker oss korta rutter på den första och sista delen av en resa, vilket bidrar till att transportera fler passagerare till våra tåg och vanliga bussar. Det kommer att göra det mer attraktivt att resa med kollektivtrafik, vilket är viktigt för att nå våra klimatmål, säger Synne Homble, Executive Vice President för kundupplevelse och innovation på Vy.

Turkisk tillverkare

Flera aktörer i Europa och USA arbetar med liknande projekt. I Michigan i USA har en självkörande Karsan eAtak körts på vanlig rutt sedan november förra året. Bussen levereras från den turkiska tillverkaren och kommer att klara nivå 4 när det kommer till självkörande teknik.

Nu är det Stavangers tur. Det har varit flera pilotprojekt i Norge med små, självkörande skyttelbussar och personbilar, men nu har bussen blivit fullvuxen och ska ut i vanlig trafik. Dessa små projekt har gjort Norge till ett av de främsta i världen när det kommer till självkörande bussar.

– Med det här projektet befäster Norge sin position som ledande när det gäller att använda självkörande lösningar, och vi på Vy är stolta över att leda vägen i denna utveckling. Det är extra roligt att göra det här projektet tillsammans med en så innovativ och framåtblickande uppdragsgivare som Columbus, säger Synne Homble.

Bussen styr och kör

Den officiella invigningen ägde rum i början av maj i centrala Stavanger. Här märks att Columbus och Vy är redo att ta nästa steg in i framtiden. Transportminister Jon-Ivar Nygård öppnade den nya sträckan, och var med på den första bussresan.

Bussen kommer att gå i centrum i två år från och med maj och kommer under denna period att ingå i Columbus ordinarie linjeutbud samtidigt som Vy tar hand om själva bussen, trafikflödet och säkerhetsvärdarna ombord. Föraren kommer att sitta bakom ratten, men bussen kommer själv att styra, köra, bromsa och stanna.

Källa: Stavanger Stad