DB Regio Bus: Inte bara eldrivna bussar

Varje år beställer Deutsche Bahn hundratals jourbussar som levereras över flera år. Så är det även denna gång: det finns totalt 1 200 fordon på böckerna, fördelat på MAN (940 enheter) och Ebusco (260 enheter). Foto: MAN

Under de kommande fyra åren kommer det stora tyska bussbolaget DB Regio Bus att ha omkring 1200 nya bussar på vägen i ett program för att förnya och modernisera bussflottan. "Bara" 260 av dem kommer att vara elbussar.

Detta i enlighet med ett nytt ramavtal som bussbolaget har ingått med MAN Truck & Bus och Ebusco. Den förstnämnda ska förse bussar med förbränningsmotorer medan Ebusco är en renodlad elbussleverantör.

Reservleverantörer

Något nytt i de aktuella ramavtalen är att DB Regio Bus har lagt till klausuler som träder i kraft om de två leverantörerna inte skulle kunna leverera enligt avtalet. 

Utan att det framgår av pressmeddelandena verkar det som att dessa leveransproblem beror på de leveransproblem många kommersiella fordonstillverkare haft och har som en biprodukt av pandemin och sedan kriget i Ukraina. 

Därför arbetar DB Regio Bus med «reservleverantörer» om avtalsparterna har leveransproblem. "Reservlösningen" för bussar med förbränningsmotorer är Scania, medan MAN kommer att kunna leverera elbussarna om Ebusco skulle få problem.

 

Mest till MAN

Den leverantör som därmed kommer överlägset bäst ut i ramavtalet med DB Regio Bus är MAN. Om allt går som det ska kommer MAN under de kommande fyra åren, med start 2023, leverera upp till 940 bussar med förbränningsmotorer. 

Det handlar om alla längdvarianter av stadsbussen MAN Lion's City, och dessutom finns ett antal linjetrafikbussar av typen MAN Lion's Intercity LE.

När det gäller stadsbussar kommer fordon med rena dieselmotorer, diesel-elektriska hybrider och ett antal som ska köras på natur- eller biogas att levereras. Bussarna med dieselmotor kommer även att kunna köras på förnybar diesel av typen HVO.

DB Regio Bus har lagt särskild vikt vid livscykelkostnader och energi- och bränsleförbrukning när det kommer till val av bussar. Bolaget, som är Tysklands största bussoperatör med mer än 10 000 bussar, transporterade förra året runt 420 miljoner passagerare.

Källa: Ebusco