Maersk för förhandlingar med flera om att sälja Global Ports

Containerterminal i ryska hamnen Ust-Luga. Foto: Wikipedia Common. Kredit: Burleski

Maersk förhandlar med flera potentiella köpare av Global Ports, säger vd Søren Skou. Samtidigt är containerrederiet nära att avsluta närvaron i Ryssland, men det innebär att man också måste ta avsked från 20 000 containrar.

Drar sig ut ur Ryssland

Som en konsekvens av Rysslands invasion av Ukraina har Maersk beslutat att dra sig ur Ryssland.

Det betyder att Maersk även velat skilja sig från sitt ägande i hamnterminalbolaget Global Ports, där bolaget äger 30,75 procent. Det meddelade Maersk den 11 mars, men sedan dess har det inte kommit några rapporter om en möjlig köpare.

Rysk huvudägare

Huvudägare i Global Ports är det ryska transport- och logistikholdingbolaget Delo Group (30,75 %) och APM Terminals international holding, som är en del av Maersk-rederiet (30,75 %). 20,5 % av aktierna byts ut i form av GDR på London Stock Exchange.

Albert Likholet blev generaldirektör för Global Ports den 16 juli 2020. Han är också chef för Petrolesport och First Container Terminal. Han ersatte en tidigare chef för Delo Group, Vladimir Bychkov, som ledde Global Ports från 2018 till 2020. Global Ports Investments PLC:s styrelse har 11 medlemmar. Ordförande är Sören Jacobsen, som representerar APM Terminals.