Stagecoach testar en första självkörande brittisk buss i Edinburgh

Livetester på vägen äger rum sedan slutet av april 2022. Passagerartrafiken planerades att starta under sensommaren. Europas mest komplexa och ambitiösa pilotprojekt för offentliga autonoma bussar framskrider. Över 20 Stagecoach 'Autonomous Bus Professionals' rekryteras för att stödja tjänsten. Foto: Busstillverkaren Stagecoach

Företaget Stagecoach har precis börjat testa en självkörande buss nära Edinburgh i Skottland. Det förväntas ha kommit så långt i rättegången att bussen kan köras med passagerare under sommaren, rapporterar hemsidan Daily Record.

Stagecoach-bussen är den första självkörande bussen för vuxna i Storbritannien. Den är såklart fylld med sensorer av alla de slag för att kunna köra helt på egen hand. Företagets regiondirektör i Skottland, Sam Greet, karakteriserar projektet som oerhört spännande.

Ny busslinje

– Det här är ett mycket viktigt steg på vägen mot att etablera Storbritanniens första autonoma busstrafik, och det kommer att ske på en helt ny busslinje i hjärtat av Skottland, säger han.

Pilotprojektet har fått namnet CAVForth. När den är i full drift kommer fem självkörande bussar att trafikera sträckan, som förväntas ta 10 000 passagerare i veckan. Bussarna kommer att gå på en sträcka som är speciellt förberedd för sådana fordon.

Stagecoachs partners i projektet är Fusion Processing, Alexander Dennis och Transport Scotland. Projektet har ekonomiskt stöd från den brittiska regeringens Center for Connected and Autonomous Vehicles.