I stora delar av världen består en buss fortfarande av ett chassi där en kaross placeras ovanpå.
Mercedes-Benz har nu uppgraderat sitt busschassi OC 500, framför allt vad gäller komfort, säkerhet och låg bränsleförbrukning.
Norge, liksom många andra länder, hade tidigare flera stora, och kanske helst små, karossleverantörer.
Fordonstillverkare koncentrerade sig på att tillverka chassi, medan karosserier ofta levererades av lokala karosstillverkare. Med en ökande önskan från kommersiella fordonstillverkare att kunna täcka större delar av värdekedjan i kombination med allt strängare krav på tekniska lösningar, miljö och säkerhet har detta förändrats.
Marknadsuppdaterad Mercedes-Benz
De allra flesta bussar som levereras i de norska och alltmer industrialiserade länderna verkar vara helt byggda av fordonstillverkarna, även om många tillverkare har ett nära samarbete med stora internationella karosstillverkare.
Men i stora delar av världen är detta annorlunda, och det är vad den marknadsuppdaterade Mercedes-Benz OC 500 är tänkt för.
Chassit finns i två huvudvarianter, OC 500 RF (Raised Floor = normalt högt golv) och OC 500 LE (Low Entry = laventre). Chassier med normalt högt golv har motorer från serierna OM 936 och OM 470 med effekter från 299 till 456 hk och både manuella och helautomatiska växellådor.
Avsevärt ökad säkerhetsnivå
Det som först och främst är det nya med det uppgraderade chassit är en avsevärt ökad säkerhetsnivå, inklusive Active Brake Assist 5 och Sideguard Assist, båda säkerhetssystem som ska förhindra kollisioner med andra fordon och mjuka trafikanter.
För att uppnå detta är chassit även utrustatmed en ny och avancerad elektrisk/elektronisk struktur.
Chassit kan även levereras med GPS-styrd farthållare Predictive Powertrain Control (PPC), frirullning (EcoRoll) och Stop-and-Go-funktion.
I stort sett kommer bussar byggda på OC 500-chassit att kunna ha samma höga standard som färdigbyggda bussar, men med en betydande grad av karossanpassning till lokala förhållanden.
Källa: Mercedes-Benz