Medeltida Bad Mergentheim presenterar historiska bussar

Borgward D611. Sedan den första veteranbilsträffen 1998, som hölls för att markera årsdagen av "100 år av Kraftpostlinie", har bussar och äldre förare åkt till Tauberdalen vart fjärde år med modeller från kända märken som Neoplan, Borgward, Setra , Mercedes-Benz eller Volvo. Foto: Wikipedia Common. Kredit:Norbert Schnitzler

Från 13 till 15 maj kan bussentusiaster besöka Bad Mergentheim i Baden-Württemberg, Tyskland. Då hålls det åttonde "International Oldtimer Bus Meeting" i stadens gamla del.

Bussveteraner från hela Europa brukar komma till evenemanget. Särskilt söndagen den 15 maj väntas omkring 3 000 besökare till marknadsplatsen och de omgivande gatorna i den gamla staden.

– Äntligen kan gamla bussar från flera länder i Europa samlas i den vackra gamla stan, och vi välkomnar dem varmt tillsammans med deras passionerade ägare, säger överborgmästare Udo Glatthaar, till en lokal tidning.

 Nostalgisk stil

– Här kan du uppleva design och teknik, plus nostalgisk stil och många spännande historier som bussarna och människorna som kör dem redan har upplevt. En bra utgångspunkt för att upptäcka stadsbilden som formats av den germanska orden, inklusive slottet – eller för att fördjupa dig i våra blomstrande oaser i slottsparken och kurparken, säger han.

Sedan den första veteranbilsträffen 1998, som hölls för att markera årsdagen av "100 år av Kraftpostlinie", har bussar och äldre förare åkt till Tauberdalen vart fjärde år med modeller från kända märken som Neoplan, Borgward, Setra , Mercedes-Benz eller Volvo. .

Svåra ramvillkor

Bussarna kommer från Österrike, Schweiz och nu senast från Sverige. En grön "International Harvester" från 1923 är noterad i historieböckerna som det äldsta fordonet hittills som kört in i Bad Mergentheim.

På grund av pandemin borde det ha gått sex i stället för fyra år sedan förra bussmötet. Även om ramvillkoren just nu är svåra räknar Bad Mergentheim med 60 historiska bussar. Konrad Auwärter (den andra äldste sonen till Gottlob Auwärter, grundaren av det som skulle bli Neoplan 1935) är länken mellan staden Bad Mergentheim och bussindustrin.

På veteranbussträffen i Bad Mergentheim andra helgen i maj kommer busspionjären Konrad Auwärter att träffa många nostalgiker.

Bussen som heter "Sonja" har 110 hk, 34 sittplatser och är ett blickfång bara på grund av de stora fönstren. Albrecht reser till Bad Mergentheim i "Pia", en mörkgrön Renault från 1926. Fordonet har 67 hk och når en toppfart "på 40, kanske 42 kilometer i timmen", enligt Albrecht.

Källa: "International Oldtimer Bus Meeting" /Norska Busmagazinet