IKEA bygger ny distributionscentral i Södertälje

IKEA ska nu undersöka möjligheten att bygga en ny distributionscentral i Södertälje. Här arbete i IKEAs distributionscentral i Torsvik. Foto: IKEA

IKEA ska undersöka möjligheten att bygga en ny distributionscentral i Södertälje. Behovet att öka lager- och logistikkapacitet i stockholmsregionen är starkt kopplat till att IKEA växer i huvudstaden och en övergripande ambition att komma närmare kunderna på flera och nya sätt.

IKEA satsar stort i Stockholm och har sedan förra sommaren bland annat öppnat två större planeringstudios och till sommaren slår IKEA dessutom upp portarna till ett 8 000 kvadratmeter stort cityvaruhus i Gallerian. 

– Tack vare nya butiksformat i och omkring Stockholm, flexiblaplanerings- ochleveranstjänster fysiskt och digitalt, samt ett brett utbud av hållbara och prisvärda produkter möter vi idag våra kunder där de finnsoch när de önskar. Samtidigt ställer vår expansion ökade krav på såväl lager- som logistikkapacitet i regionen, säger Hanna B Broman, Customer Fulfilment Manager på IKEA Sverige. 

Det är mot den bakgrunden som IKEA och Södertälje kommun tecknat ett avtal som ger IKEA möjlighet att under ett drygt års tid undersöka möjligheten att bygga en helt ny distributionscentral i kommunen. En central som skulle fungera som lager, men lika mycket utgöra ett nav för transporter till och från IKEAs olika enheter runt om i Stockholmsregionen. 

– Tack vare avtalet kan vi nu genomföra en rad olika tekniska utredningar som krävs för att IKEA ska kunna fatta beslut om nästa steg, som antingen innebär att vi tecknar ett köpeavtal eller att vi tackar nej till möjligheten, förklarar Hanna B Broman.  

Markområdet som IKEA nu har tillgång till är på 82 000 kvadratmeter i logistik- och industriområdet Stockholm syd, vilket innebär en möjlighet att bygga en distributionscentral på upp till 41 000 kvadratmeter.