VR FleetCare startade underhåll av elbussar

Att ta över underhållet av den nya gummihjulsflottan kräver investeringar i både depåanläggningarna och installatörernas orientering. Foto: VR Fleetcare, kredit: Atte Malaska

VR FleetCare, som normalt arbetar med underhåll av rullande materiel, servar numera även elbussar i Tammerfors.

Ramavtalet har tecknades med Pohjolan Liikenne och gäller till juni 2022. Avtalet omfattar underhåll av totalt elbussar av märket 26 Yutong i enlighet med underhållsprogrammet.

Underhållsarbeten kommer att utföras på VR FleetCares godsvagnsverkstad i Tammerfors, i omedelbar närhet av där Pohjolan Liikenne bygger en bussdepå, som omfattar bl.a. bussladdningsstationer och en tvättstuga.

Elektroniska transporter växer starkt och kommer att spela en nyckelroll i kampen mot klimatförändringarna. Det är viktigt för VR FleetCarena att vara med och möjliggöra ännu mer miljövänliga stadstransporter som underhållsleverantör, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Vagnverkstadens nuvarande anläggningar är väl lämpade för underhåll av elbussar. De kräver bara en liten investering för att göra infrastrukturen säker och effektiv. En omfattande utbildning om elbussar för Fleetcares anställda kommer också att ges i början av 2022.

-Vi har erfarenhet av ett brett utbud av rullande materiel. Tåg är faktiskt mycket mer tekniskt komplexa än elbussar, så efter utbildning och introduktion är våra installatörer redo att ta över den nya utrustningen. Annars har vi ett heltäckande filialnät och liknande " tycker vd Guldbrand.

Pohjolan Liikenne har kört elbussar sedan 2019. Avtalet i fråga, som slöts till 2030, är det första som Nysse i Tammerfors kör med noll- eller lågemissionsfordon.

I dagsläget har Pohjolan Liikenne 85 elbussar i trafik i huvudstadsregionen och antalet ökar hela tiden.

 

...