Solaris levererar 183 batteridrivna Urbino-bussar till Oslo

Solaris levererar hela paketet med nästan 200 bussar till Oslos innerstad. Det stod länge klart att Unibuss skulle tilldelas uppdraget, men frågan om vilken player det var som skulle leverera de många elektriska ledbussarna var hemligt. Foto: Sustainable Bus

Solaris största order på batterielektriska ledbussar någonsin går nu till Oslo. Så många som 183 nollutsläppsledsbussar kommer att tas i trafik i innerstaden i Oslo med Unibuss som operatör och Ruter AS som kund 2023.

- Vi är oerhört stolta över det förtroende Unibuss AS återigen har visat oss, och vi ser verkligen fram emot att utöka vårt samarbete ytterligare. Ett kontrakt på ett så stort utbud av elbussar är också ett bra bevis på att nollutsläppsrevolutionen har blivit verklighet. Osloborna får snart möjlighet att se det själva. Och de kan resa med bekväma Urbino 18 elbussar, betonade Sverre Skaar, VD för Solaris Norge AS.

Sedan 2005 har Solaris byggt upp ett bra och gediget nätverk i Norge. De har levererat bussar till ett antal norska bussbolag och var tidigt ute med alternativa drivlinor.

En av de första hybridbussarna som testades i Norge var en Solaris ledbuss. Och några av de första batterielektriska bussarna som sattes in i ett pilotprojekt i Oslo var Solaris Urbino 12 Electric, som också utsågs till Årets buss 2017.

Det är nu ledbussversionen av denna, Urbino 18 Electric, varav 183 kommer till Oslo. Detta är den största enskilda beställningen genom tiderna för batteridrivna ledbussar till Solaris och ett solidt steg mot nollutsläppsbussar i hela Oslo.

Ledbussversion beställd

- Unibuss är mycket nöjda med valet av Solaris som leverantör av den största bussflottan i ett anbud i Norge. Unibuss i nära samarbete med Solaris ska ge Ruter en stabil och högkvalitativ bussflotta i Oslo. Unibuss och Solaris har en lång och gedigen relation och vi utvecklar gärna detta ytterligare, understryker Øystein Svendsen, VD för Unibuss.

De 18 meter långa ledbussarna från Solaris får ett batteripaket på över 500 kilowattimmar, vilket i sin tur ger en räckvidd på över 300 kilometer. Bussarna är utrustade med en centralt monterad elmotor på 250 kilowatt.

Bussarna kommer att utrustas med bekväma säten, en USB-laddningsport och ett speciellt partikelfilter som ska förhindra smittspridning ombord på bussarna.