BYD erhåller stororder från Finland

BYD:s elbuss K11U. Foto: Nobina

Den kinesiska busstillverkaren BYD har fått ytterligare en stororder från Nobina Finland, denna gång handlar det om 70 elbussar.

Sommaren 2021 levererade BYD inte mindre än 119 bussar till Nobina Finland. Detta är den största ordern på elbussar i landet hittills.

Den nya beställningen består av 42 stycken 13-metersbussar och 28 stycken 15-metersbussar. Dessa bussar kommer att levereras under sommaren 2022. Bussarna kommer att ha batterier med järnfosfatteknik som ökar livslängden och räckvidden.

Enligt rapporten från BYD kommer 13-metersbussarna att ha en räckvidd på 400 kilometer, medan 15-metersbussarna kommer att täcka ytterligare 50 kilometer.

På sätt och vis är det jättarna som möts i denna elektrifieringsdrive. BYD är världens största producent av elbussar, medan Nobina är den största bussoperatören i Norden. Affärsrelationen mellan företagen startade 2015 och hittills har Nobina använt över 300 BYD-bussar i Sverige, Finland och Norge.

BYD har antingen levererat eller beställt cirka 600 bussar från bussoperatörer i Norden. Detta inkluderar 20 städer över större delen av regionen med Piteå i norra Sverige som den nordligaste punkten.

BYD, som står för "Build Your Dreams", tillverkar även lastbilar, skåpbilar och personbilar. Företaget är också en mycket stor tillverkare av laddningsbara batterier av alla slag och elektronik.