360 graders kamera för Mercedes-Benz och Setra

Föraren får skärmbilderna på en 10-tums skärm med delad skärm. På ena delen får du en 360 graders bild av området runt hela bussen. Den andra delen av skärmen visar en bild som beror på körsituationen, till exempel om körriktningsvisaren är på eller om föraren har backat. Foto: Mercedes-Benz

Ett urval av Mercedes-Benz- och Setra-bussar kommer snart att finnas tillgängliga med kamerasystem för optimal sikt runt hela fordonet.

Detta sker redan från och med första kvartalet 2022. Ett antal skolbussar kan från och med då levereras med sådana system där fyra kameror ser till att täcka hela området runt bussen (360 grader).

Ledbussar får tre 270 graders kameror som täcker bussens sidor bakom led och bakåt. Bättre sikt runt bussen ökar säkerheten, särskilt för mjuka trafikanter som fotgängare och cyklister.

Även med dagens bra ytterbackspeglar finns det döda zoner där föraren inte har direkt sikt eller sikt via ytterspeglarna.

När bussen lämnar hållplatsen är kamerorna aktiva upp till en hastighet av 35 km/h, samt i högre hastigheter när föraren manövrerar riktningsljusen. När hastigheten sänks aktiveras kamerasystemet från 32 km/h.Totalt kan fem olika skärmar visas på denna del av skärmen. Förutom att visa bilder som är relevanta för körsituationen kan föraren manuellt välja en speciell bild efter behov. Kamerasystemen erbjuds utöver bussens konventionella speglar.

Även Scania 

Scanias analoga kamerasystem för områdesvyer ger också föraren full överblick över alla situationer. Det är tryggt att kunna se dig omkring på alla sidor av fordonet på en 10-tumsskärm.

Fyra vidvinkelkameror med 720p HD samverkar för att täcka fordonets fram-, bak- och båda sidor, så att föraren har sikt åt alla håll. Parkering, lastning och manövrering i trafiken kan utföras med en högre säkerhetsnivå.