300 nya fossilfria bussar i Stockholm 2022

Vätgaspåfyllning. Foto: Volvo Group

Drygt 300 fossilfria bussar kommer att tas i bruk i de norra delarna av Storstockholm när bussbolaget Transdev börjar trafikera två nya områden i augusti och november nästa år.

Observera att här används termen fossilfri och inte utsläppsfri. Det har att göra med att bussarna inte är elektriska, utan ska köras på biodiesel av RME-typ (RME = Raps-Methyl-Ester, en 100 procent biodiesel framställd genom förestring av högkvalitativ rapsolja).

Miljöavtrycket är i alla fall mycket lågt jämfört med konventionell diesel.

Den stora ordern omfattar ett 40-tal dubbeldäckare som ska köra expresslinjerna mellan Norrtälje och Tekniska Högskolan samt Vaxholm - Tekniska Högskolan. Volvo och MAN kommer att leverera de drygt 300 bussarna.

– Det är med stor glädje vi får vara med och introducera nya bussar i Norrtälje och norrort och det är viktigt för oss att kunna erbjuda pålitliga, säkra och bekväma resor till allmänheten, säger Mattias Galante som är startansvarig.

- Att vi valt Volvo och MAN som leverantörer är ingen slump. Vi har jobbat med dem tidigare och de lever upp till våra förväntningar och arbetar med hållbara leveranskedjor. Det är viktigt för oss och våra kunder, säger han.

Om bussarna

Projektet omfattar 200 Volvo varav de flesta är 12- och 15-meters 8900 RLE och ca. 40 dubbeldäckare av typen 9700 DD 120 MAN av typen Lion's City 18 (ledbussar)

Om Transdev

Transdev är en av de största operatörerna av persontrafik i Sverige. Företaget spänner över buss, tåg, spårvagn och båt. Den svenska filialen är en del av den internationella koncernen Transdev, som med över 80 000 anställda transporterar 11 miljoner resenärer varje dag över stora delar av världen.

 

...