Geely presenterar spektakulärt lastbilskoncept

Geely presenterar något som kan betecknas som en kombination av husbil och lastbil. Bild: Geely

Geely har presenterat en konceptlastbil som fått namnet Homtruck och som är planerad för produktion i början av 2024. Den nya lastbilen har en drivlina som kan köras med utbytbara batterier eller som en metanolhybrid.

Syftet är att göra Homtrucken till något av ett hem hemifrån för folk som tillbringar mycket tid i sina lastbilar. Utvecklarna har inkluderat ett kylskåp i förarhytten, badrum med dusch och toalett, samt sovplats. Hur konceptet ska fungera med det nya EU-direktivet som förbjuder övernattning i långtradare sägs ingenting.

Ratten har en egen pekskärm som visar fordonsinformation och används för att aktivera autonoma körlägen. Det autonoma L4-systemet använder sig av LiDAR, radar och kameror runt om i fordonet.

Farizon Auto har till och med inkluderat ett utomhuskök som nås via en lyftpanel vid sidan av lastbilen – med diskho och induktionshäll, plus plats för redskap, tallrikar och skålar samt en liten tvättmaskin för att hålla kläder fräscha.

Geely säger att lastbilens modulära powertain-arkitektur kan väljas med hybridelektriskt/metanolsystem, en ospecificerad räckviddsförlängare, möjligen bränsleceller, eller ren batterielektrisk med ett bytesalternativ i linje med nyligen släppta standarder. Konceptet verkar också använda sig av solpaneler på taket för att hjälpa till med att få ut större räckvidd.

Produktionen av Homtrucken är planerad att starta 2024 och den kommer att göras tillgänglig på internationella marknader såväl som i dess hemmaplan.