Bring elektrifierar linjetrafiken

Bring ska minska utsläppen med 78 procent. Foto: Bring

Bring ingår stort samarbete med techbolaget Einride. Det nya samarbetet innebär att Bring blir bland de första i Sverige med att ställa om till el i sin linjetrafik, vilket väntas minska koldioxidutsläppen med 78 procent jämfört med att köra samma sträcka med HVO.  Samarbetet innefattar implementering av hela Einrides plattform inklusive transport med sex smarta ellastbilar, som kommer trafikera bland annat Stockholm, Göteborg och Jönköping med start i början av nästa år. Satsningen är en del av Brings ambition att leverera helt fossilfritt till 2025.

– Det här samarbetet gör oss till bland de första i Sverige att elektrifiera vår linjetrafik mellan de största städerna. Om allt faller väl ut kommer vi att elektrifiera en stor del av vår verksamhet och minska våra utsläpp avsevärt, säger Hanna Jonasson, nordisk Operations Director på Bring.

- Det här är en del av vårt elektrifieringslöfte och miljardsatsning för att driva på Sveriges omställning till mer hållbara transporter. Det är också ett första steg i ett långsiktigt innovationssamarbete med ett bolag som liksom vi sätter hållbarhet och affärsnytta främst. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med Bring för att hjälpa dem nå sina hållbarhetsmål och framtidssäkra verksamheten genom digitalisering, elektrifiering och automatisering, säger Jonas Hernlund, kommersiell chef på Einride.

Samarbetet väntas ge Bring en koldioxidbesparing på 78 procent på dessa sträckor. Beräkningen är baserad på att elbilarna ersätter lastbilar som idag går samma sträckor på HVO.