Svensk e-handelslogistik når rekordvolymer

Försäljningen av kläder och skor på nätet växer med 32 procent. Arkivbild

Volymen logistikytor i Sverige slår nya rekord. Under 2021 väntas 30 större logistikfastigheter färdigställas på totalt 900 000 kvadratmeter, vilket är rekord, och för 2022 har redan 36 logistikbyggen på över 10 000 kvadratmeter, aviserats – totalt över 1,2 miljoner kvadratmeter. Efterfrågan i spåren av e-handelsboomen är enorm. Den ena etableringen efter den andra annonseras. Och ännu syns inges slut på efterfrågan på logistikytor. Och även e-handeln slår nya rekord.

Amazons etablering på den svenska marknaden är ett exempel. Amazon har etablerat lager i Eskilstuna. Det det är Kuehne Nagel som sköter e-handelsjättens logistik från ett 15 000 kvadratmeter stort lager i Eskilstuna logistikpark.

x

Det är Kuehne Nagel som sköter Amazons logistik från ett 15 000 kvadratmeter stort lager i Eskilstuna. Arkivbild

De senaste åren har PostNords verksamhet för tredjepartslogistik expanderat kraftigt. Tre nya lager med en sammanlagd lageryta på cirka 166 000 kvadratmeter har byggts eller håller på att byggas: Helsingborg – 30 000 kvadratmeter, Göteborg – 46 000 kvadratmeter och Norrköping – 90 000 kvadratmeter. Nu har turen kommit till Småland och Ljungby där man bygger drygt 20 000 kvadratmeter som tas i drift sommaren 2022.

x

PostNord bygger bygger drygt 20 000 kvadratmeter i Ljungby. Foto: PostNord

Ett annat exempel på e-handens expansion är satsningen på Gateway Säve i Göteborg som ska flytta fram positionerna kring utvecklingen av fossilfria, hållbara transportmedel – som eldrivna fordon, fartyg och flygplan. Anläggningen ska stå klar 2023.

x

Gateway Säve i Göteborg ska utveckla hållbara transportmedel. Foto: Castellum/Sofia Sabel

Trots att e-handeln gick starkare än någonsin under pandemin fortsätter tillväxten. Under andra kvartalet i år växte e-handeln i Sverige med åtta procent jämfört med samma period förra året. Det visar Svensk Handels E-handelsindikator som nu presenteras.

Till följd av de höga jämförelsetalen från förra året, och det faktum att restriktionerna har lättats, var det väntat att tillväxttalen skulle bli betydligt lägre nu.

– E-handeln fortsätter att växa på ett imponerande sätt trots rekordhöga jämförelsetal från förra året och trots att många nu hittar tillbaka till de fysiska butikerna. Vi har sett hur pandemin ökat takten i handelns digitala omställning och siffrorna är en indikation på att utvecklingen håller i sig, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

Till och med augusti i år växte försäljningen av kläder och skor på nätet med 32 procent jämfört med samma period förra året. Möbler och heminredning ökade med 25 procent och hemelektronik med 23 procent. E-handel av livsmedel, exklusive alkohol och tobak, steg med 19 procent.