Stora investeringar i biogasbilar: Nettos varor körs på gödsel och matavfall

En av 24 biogasdrivna lastbilar på väg genom danska Själland. Foto: Salling Group.

Upp till1400 ton CO2 per år, motsvarande 22 procent. Så stor är minskningen av koldioxidutsläpp från transporten av danska dagligvarukedjan Nettos varor på Själland, när KP Logistik, som transporterar livsmedelskedjans varor över hela ön, ersätter under hösten 2021 totalt 24 lastbilar med en flotta av biogasdrivna fordon.

- Jordklotet och klimatet bryr sig inte om varifrån i vår värdekedja CO2 -utsläpp kommer ifrån. Vi måste ta ansvar hela vägen från jord till bord, varför både Netto och resten av Salling Group arbetar allt mer nära med alla våra leverantörer för att minska de totala koldioxidutsläppen från dagligvaruhandeln. Vi är därför både stolta och glada när bra partners som KP Logistik tar ansvar på detta sätt och tar ledningen i den gröna omställningen, förklarar Nicolai Gradman från Salling Group.

Lägre klimatavtryck och mindre buller

Dessa biogasdrivna lastbilar har flera fördelar. Förutom ett betydligt lägre klimatavtryck gör de betydligt mindre buller än en dieselmotor och har samtidigt lägre partikelföroreningar. Dessutom genererar den biogasdrivna motorn el för företagets kyltransporter, vilket bidrar till att minska koldioxidutsläppen.

- Vi har gjort ett val som är bättre för både miljön, klimatet och de anställda som också tjänar på det mindre buller som lastbilarna ger, förklarar direktör och delägare i KP Logistik, Lars Petersen.

Samtidigt ansvarar KP Logistik för majoriteten av godstransporten till Nettos 342 butiker i Tyskland. Här har flottans 110 lastbilar körts på LNG -gas sedan Tyskland 2019 tog bort vägtullarna för just den här typen av lastbilar. LNG -gas är flytande gas, vilket också är ett mer miljövänligt alternativ till diesel, som har minskat koldioxidutsläppen från företagets tyska flotta med 1 700 ton per år, motsvarande 13,8 procent.

 - Framtiden erbjuder utan tvekan ännu mer miljövänliga logistiklösningar, och vi är i ständig dialog med Netto och Salling Groups högsta supply chain management om hur vi kan fortsätta utvecklas i en grönare riktning. All omstrukturering kräver investeringar, och här ger det en stor trygghet att vi har Salling Group bakom oss, säger Lars Petersen, som genom KP Logistik har arbetat med Netto sedan 1983.

Fler gröna logistiklösningar på gång

Tidigare i år tog Salling Group ansvaret över leveransen av bröd till sina drygt 600 Netto-, føtex- och Bilka-butiker, vilket har minskat antalet brödtransporter från 80 000 till 40 000 per år.