Investerare satsar miljarder dollar på flygtaxiprojekt

Flygtaxi Volocopter vid 2017-års IAA-mässa i Frankfurt am Main. Foto: Creative Commons Lic. Kredit: Matti Blume

Investerare i en rad länder har investerat 3,4 miljarder dollar i företag bakom flygtaxiprojekt och -idéer enbart i år, även om många av företagen ännu inte har en prototyp som kan transportera en människa.

Hoppet om att hitta "nästa flygande Tesla" får investerare att investera miljarder i drönare, flygtaxiprojekt och andra former av luftburen rörlighet, skriver Financial Times.

Hela 4,3 miljarder dollar har öronmärkts av investerare för elektriska luftburna taxiekipage just i år, medan marknaden för alla typer av framtida luftrörlighet har ökat med 83 procent. till över 10 miljarder dollar under de senaste fem åren.

Det är alltså en av marknaderna som verkligen tar fart just nu, även om de flesta av företagen ännu inte har en prototyp som kan flyga med passagerare ombord. Entusiasmen för området liknar därmed den som har funnits kring företag bakom elbilar, låter det.

- Vi är i ett hett läge där man nästan kan flyga på miljardsedlar. Vi har företag som emellertid ännu inte har produkter som säljer drömmen och samlar in miljarderna, säger Peter Harrop, styrelseordförande för teknikkonsultföretaget IDTechEx.

Flygtaxi från 2023

Det kan inte dröja många år innan de första flygtaxifordonen kommer susa fram på vingarna.

I Singapore finns det planer på att flyga med världens första kommersiella taxitjänst 2023 i samarbete med den tyska uppstarten Volocopter. I EU och Storbritannien förväntas det vara möjligt att se de första lufttaxibilarna på himlen från mitten av detta decennium.

Det är därför som de brittiska flygplatserna Heathrow och London City bland annat har ingått ett samarbete med den brasilianska flygplanstillverkaren Embraer, för att undersöka hur man omgestaltar det regionala luftrummet så att det ska vara säkert att flyga med lågflygande lufttaxiekipage.