Nedläggning av Cementa i Slite möter stark kritik

Branschföreträdare varnar för konsekvenserna av ett totalstopp för Cementas produktion. Foto: Cementa

Allt fler branscher flaggar för negativa konsekvenser i spåren av att Cementa inte tillåts fortsätta bryta kalk i Slite på Gotland. Det rapporterar SvD. Efter bygg- och gruvsektorn kommer larm från åkeribranschen där enskilda bolag nu vidtar varselåtgärder.

Kort efter beskedet om att Mark- och miljööverdomstolen avvisat Cementas ansökan om att fortsätta verksamheten i Slite på Gotland började orosmolnen hopa sig. Branschorganisationen Byggföretagens konsekvensanalys visar att upp mot 280 000 jobb hotas när byggstarter för bostäder och stora infrastrukturprojekt riskerar att stoppas.

Men i princip varje dag sedan domstolens beslut kommunicerades har ytterligare företag och branschföreträdare varnat för konsekvenserna av ett totalstopp för Cementas produktion. Nu kommer besked från åkerinäringen att varselåtgärder är på väg att sjösättas.

– Vi har sökt fackförbundet Transport för att inleda förhandling om varsel. Vi är snart inne i augusti och sedan är det drygt två månader att agera på så det finns ingen tid att spilla, säger Greger Strömqvist, vd på logistikbolaget Mantum.