Tre fordonsgiganter bygger 1700 laddplatser i Europa

Daimler demonstrerar här koncernens nya laddningsteknik. Foto: Daimler

De tre tunga tillverkarna av kommersiella fordon – Volvokoncernen, Daimler Truck och Traton (som äger Scania) har undertecknat en avsiktsförklaring om att installera och driva ett offentligt laddningsnätverk för batteridrivna tunga fjärrtransportlastbilar och långfärdsbussar över hela Europa.

Målet är att initiera och snabba upp uppbyggnaden av laddningsinfrastrukturen för att öka kundernas förtroende och stödja EU:s omvandling till klimatneutrala transporter, skriver de tre företagen i ett gemensamt pressmeddelande.

Företagen ska dra igång ett gemensamt ägt bolag under nästa år och tillsammans investera 500 miljoner euro. Pengarna ska räcka till att installera och driva minst 1 700 högpresterande gröna laddningspunkter nära motorvägar, logistik- och destinationspunkter under fem år.

Antalet laddningspunkter förväntas utökas avsevärt över tid genom samarbeten med ytterligare partners samt offentlig finansiering. Det planerade samriskföretaget kommer att drivas under en egen företagsidentitet och vara baserat i Amsterdam, Nederländerna.