Norwegian sparkar vd:n – efterträdare utsedd

Styrelsen fattade beslutet i fredags. Jacob Schram, Norwegians vd sedan 2019, får gå och hans efterträdare blir finanschefen Geir Karlsen.

"Jag är glad att Geir Karlsen har accepterat jobbet som vd för Norwegian på styrelsens begäran. Karlsen har framgångsrikt lett Norwegians rekonstruktion och har kompetensen, fokus, förtroendet och dedikationen som gör honom bäst lämpad för jobbet", säger Svein Harald Øygard, styrelseledamot i Norwegian, i ett pressmeddelande.

Geir Karlsens uppdrag blir nu att ställa om bolaget till att nå en hållbar lönsamhet, enligt Øygard.

Karlsen har varit Norwegians finanschef sedan april 2018 och fick under en period av några månader 2019 träda in som tillförordnad vd.

Jacob Schram har nio månaders uppsägningstid, enligt sitt avtal och kommer att stötta styrelsens arbete på heltid till den 31 mars 2022, enligt pressmeddelande. Han behåller sin nuvarande lön under perioden och får därefter ett avgångsvederlag som betalats ut på månadsbasis under 15 månader.

"Ett försök har gjorts av styrelsen att justera avgångsvederlaget för att reflektera utmaningar inom industrin men har inte lyckats nå en överenskommelse", skriver bolaget.

Norwegian har under en längre period, även före pandemin, haft en ansträngd finansiell situation. Under senare tid har bolaget genomgått en företagsrekonstruktion och har reducerat sin flygflotta kraftigt och fått ned sitt skuldberg.