Stenas nya östersjöfärja levererad

Färjan har förlängts med 36 meter och moderniserats. Foto: Stena

Stena Lines nya Östersjöfärja levererades vid en ceremoni på skeppsvarvet Sedef i Turkiet. Färjan som byggdes 2005 har förlängts med 36 meter och moderniserats inför trafikstarten på Stena Lines linje mellan Nynäshamn och Ventspils i sommar. Totalt ska Stena Line lansera två nya färjor och öka kapaciteten med 30 % på linjen under året.

Färjerederiet Stena Line avslöjade hösten 2020 sina expansionsplaner på Östersjön med nya, större och modernare fartyg på de båda lettiska linjerna, Nynäshamn-Ventspils och Travemünde-Liepaja, under 2021.

– Leveransen av Stena Scandica är en viktig milstolpe i Stena Lines pågående expansion på Östersjön och med det nya fartyget kan vi fortsätta växa tillsammans med våra kunder. Under året sjösätter vi nya fartyg på båda linjerna från Lettland och ökar kapaciteten på Nynäshamn-Ventspils med 30 och med 40 procent på Travemünde-Liepaja, säger Niclas Mårtensson, vd på Stena Line.

Det nya fartyget Stena Scandica byggdes 2005 och har tidigare seglat under namnet Stena Lagan på rederiets färjelinje mellan Belfast och Liverpool. Under året har fartyget förlängts med en 36 meter lång mittensektion och därmed fått 30 procent ytterligare fraktkapacitet, ett separat bildäck och totalt 88 nya hytter ombord. Fartygen modifieras också för effektiv genomkörande lastning och lossning. Interiören har moderniserats i enlighet med Stena Lines moderna ljusa skandinaviska design.