Irland: IE och XPO Logistics startar godstransporter mellan Ballina och Waterford

Ett tåg från tågoperatören Iarnród Eireann färdas längs den irländska kusten. Foto: Irish Rail

Irländska tågoperatören Iarnród Eireann har nu publicerat en färsk rapport om irländsk järnvägstransport.

För mindre än ett år sedan tillkännagav Iarnród Eireann och XPO Logistics, en ledande global leverantör av transport- och logistiklösningar, inledning av en godstågservice två gånger i veckan i vardera riktningen mellan Ballina, Co. Mayo och hamnen i Waterford.

Den nya järnvägstjänsten som startar i slutet av juni, kommer att ge den irländska industrin ett mer miljövänligt och effektivt sätt att flytta gods mellan västra och sydöstra landet.

Över 5000 lastbiltransporter per år kan därmed flyttas från väg till järnväg, vilket leder till en minskning av trafikstockningar på vägarna och en minskning av utsläppen med 75 procent per enhet.

Den nya servicen kommer vid en tidpunkt då Iarnród Éireann håller på att slutföra en ny nationell strategi för företagets järnvägstransporter inom ramen av en undersökning av tillväxt- och investeringsmöjligheter som avsevärt kan utöka järnvägstransporten.

- Vi går in i en mycket spännande fas där järnvägstransporter kan ge viktiga lösningar när det gäller att transportera varor, sade Jim Meade, verkställande direktör för Iarnród Éireann.

Irland riktar fokusen alltmer på både miljö- och trängselutmaningar inom järnvägssektorn.

- Vi är i färd med att slutföra en mycket ambitiös strategisk plan för tillväxt av järnvägstransporter mellan viktiga platser över hela landet. Dagens tillkännagivande med XPO och Waterford Port visar vilka möjligheter som kan utvecklas. De kommer inte bara att stödja industrin och logistiksektorn utan är också helt i linje med landets klimatrelaterade handlingsplan, konstaterade Jim Meade.

Hamnchefen Frank Ronan, i Waterford, sade att hamnen i Waterford välkomnar återinförandet av järnvägstransporttjänster till hamnen i Belview.

- De aviserade containertågen kommer att fungera mycket effektivt med hamnens sektor för Lo-Lo-sjöfart när det gäller att uppnå en övertygande logistiklösning till och från fastlandet i Europa till företag i Irlands västra- och nordvästra del, underströk Ronan.