Biden kommer att satsa 2000 miljarder dollar på infrastruktur och klimat

Motorvägskorsning i USA. Bland annat kommer Bidens administration att spendera 621 miljarder dollar på att skicka miljontals amerikaner till arbetet med att återuppbygga Amerikas slita motorvägar, broar och hamnar.Foto: Creative Commons Lic. Kredit: Costello

Den finansiella injektionen kommer bland annat att användas för att omstrukturera den amerikanska ekonomin och såväl ge infrastrukturen som energi- och klimatområdet ett ordentligt lyft.

Förslaget inkluderar också en historiskt stor investering på elbilsmarknaden. Här är målet att USA ska ha ett rikstäckande nätverk av laddstationer till 2030.

- Det är en investering i Amerika som du bara ser en gång per generation. Till skillnad från allt vi har sett och gjort tidigare. Det är ett stort ja, ett modigt ja, och vi klarar det, sade Biden nyligen vid en presskonferens i Pittsburgh enligt Reuters.

Förutom de omedelbara fördelarna med att få fler människor i arbete ser Bidens administration också till att stärka ekonomin som USA:s starkaste vapen för att motverka Kinas växande dominans globalt.

Redan i början av mars godkände Bidens regering ett coronahjälppaket på 1,9 miljarder dollar. Utsikterna till en annan enorm investering i USA kan också gynna nordiska företag.

Detta förutspås av chefen för Dansk Industri i USA, Louis Funder. Han ägnar särskild uppmärksamhet åt Bidens ambitioner att investera i infrastruktur och logistik som stöder elbilar.

- I dag är mer än 400 danska företag underleverantörer till elbilindustrin, och för dem blir det mer och mer intressant att orientera sig mot den amerikanska marknaden, säger Funder.

Representanthusets talman, demokrat Nancy Pelosi, har enligt Reuters angett att hon hoppas planen går igenom före USA: s självständighetsdag den 4 juli.

Mycket arbete väntar dock eftersom flera republikaner och näringslivsorganisationer redan har uttryckt sitt missnöje med planen.

Inte minst för att Biden planerar att finansiera delar av det genom att höja bolagsskatten från 21 till 28 procent.