Kommunala bostadsbolaget Eidar startar bilpool

Thomas Axelsson, Business Strategist NEVS, John Olausson Vd på Ezeride och Owe Lång, Ekonomi- och IT-chef på Eidar med en av bolagets elbilar som nu hyresgäster och personal kan hyra. Foto: Eidar

Nu startar Trollhättans kommunala bostadsbolag Eidar sin satsning på bilpool, i samarbete med startupföretaget Ezeride. Eidar vill ge sina hyresgäster och sin personal möjlighet att hyra några av bolagets elbilar efter arbetstid, då bilarna annars bara står outnyttjade. Två elbilar kommer att finnas tillgängliga på kvällar och helger på Stensmedjan i centrum och två på Eidar Center i stadsdelen Lextorp. Eidar är först i landet att som kommunalt bostadsbolag erbjuda bilpool med egna bilar.

Eidar ser detta som en utökad tjänst till sina hyresgäster och en möjlighet för hushåll utan egen bil att underlätta storhandling, göra ärenden eller åka på utflykt på helgen. Även för hushåll med bil kan bilpoolen vara ett bra komplement.

– Bil innebär ju en frihet, i och med detta möjliggör vi den friheten utan att man behöver ta kostnaden som det faktiskt innebär att äga bil. Vår bilpool är en möjlighet att förenkla vardagen, helt enkelt, säger Owe Lång, Ekonomi- och IT-chef på Eidar.

Eidar erbjuder redan idag tillgång till bilpool i några av sina områden, men har länge haft tanken på att även erbjuda hyresgäster och personal möjligheten att hyra bolagets egna bilar under tider bilarna inte används. På Eidar har man utbildat sig och säkerställt att de efterlever alla Trafikverkets krav för att kunna driva verksamheten.

– Vi upplever att många bostadsbolag ser positivt på denna typ av hållbara initiativ där en bilpool kan gå från att vara endast en kostnad till att istället utnyttja befintliga resurser som samtidigt skapar extra värde för de boende, Thomas Axelsson, Business Strategist Nevs.